Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Chagrijnigheid troef

Maandagmorgen hoorde ik op de radio dat een "dansende" goederentrein voor 5 kilometer schade op het spoor tussen de stations Vleuten en Utrecht Terwijde had gezorgd. Normaal inhaleer je dan je sigaret nog een keer, of ga je zonder blikken of blozen door met een andere bezigheid bij een dergelijk radiobericht.

Gisterochtend deed ik dat echter niet, want drie dagen in de week reis ik van Utrecht naar Den Haag en passeer ik onopgemerkt zes keer per week de stationnetjes die nu het toneel zijn van een versperring. Ik was dus, zoals het een Nederlandsche OV-reiziger betaamt, chagrijnig. Zeker nadat ik hoorde dat de herstelwerkzaamheden toch zeker wel een week kunnen gaan duren!

Goed, niets aan te doen. Nu reis ik via Schiphol. Het opmerkelijke bij het reizen met een overstap is dat je, althans ik, beter op je medepassagiers let. Bij een doorgaande reis verzink je in een boek, een krant of achter een laptop. Bij reizen met overstappen is dat anders. Je bent oplettender, je moet immers wel op het goede station in de goede trein stappen. Vandaag viel me pas echt op hoe chagrijnig veel van mijn medereizigers waren. Ikzelf was al niet in opperbeste stemming, maar een zeer chagrijnig heertje, al leunende tegen een deur, had het zo te zien nog moeilijker.

Op dergelijke momenten maakt mijn chagrijn een klein beetje plaats voor medelijden: wat zal er toch met dat chagrijnig ogende heertje aan der hand zijn? Als ik aan hem terugdenk, denk ik dat er waarschijnlijk niet veel bijzonders aan de hand was. Hij was gewoon kwaad dat 'ie weer later thuis was dan gehoopt.

Toen bedacht ik me ineens iets heel onaardigs: als dat heertje nu eens ontslagen zou worden, dan was 'ie iedergeval altijd op tijd thuis. Heeft der kredietcrisis dan toch voordelen? Nee, zo mag je niet denken!

Schrijver: Jaap van der Heijden, 25 maart 2009


Geplaatst in de categorie: reizen

4.0 met 5 stemmen 819Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)