Minderheidscoalitie zo gek nog niet
Enkele weken geleden was er een merkwaardige dag. In de Tweede Kamer in Den Haag was de gehele dag het debat gaande over de maatregelen tegen de economische crisis. In dit debat was er voor de oppositie nauwelijks ruimte om iets aan de maatregelen, die voorgesteld werden, te veranderen. De ruimte voor de oppositie om nog dingen te veranderen is “buitengewoon beperkt”, aldus CDA fractievoorzitter Van Geel in het debat. Na deze woorden verliet de PVV fractie woedend het debat. U weet wel, dit was HET moment uit de politiek van de afgelopen periode.
Hoe anders was het die dag in de gemeenteraad van Utrecht. Daar werd een interpellatiedebat gevoerd met verkeerswethouder De Weger (ChristenUnie) over het actieplan luchtkwaliteit. De oppositie verweet de wethouder dat hij de raad buitenspel heeft gezet door een, door het college vastgesteld, plan naar minister Cramer van VROM te sturen, zonder dat de gemeenteraad in de gelegenheid was gesteld om zich over het plan te buigen. Tijdens het debat werd door drie oppositiefracties, Leefbaar Utrecht, SP en de Groep Mossel (wat eigenlijk een gekke naam is voor een eenvrouwsfractie), een motie van wantrouwen ingediend. Normaal gesproken steunen de coalitiegenoten een wethouder. Dat gebeurde ook nu, dus niets aan de hand zou je zeggen. Ware het niet dat het college van Utrecht sinds het terugtreden van de GroenLinks wethouders, enkele weken daarvoor, nog maar gesteund wordt door een minderheid van de raad (20 van de 45 zetels). De motie van wantrouwen werd in stemming gebracht en met een meerderheid van 23 van de 43 aanwezige raadsleden aangenomen. Spijtig voor wethouder De Weger, maar hem restte niets anders dan direct zijn ontslag aan te bieden.
Moraal van het verhaal is dat het voor het democratische proces soms beter lijkt om een minderheidscoalitie te hebben. De coalitie moet dan in het parlement of in de raad op zoek naar meerderheden. Dit komt het dualisme ten goede. Natuurlijk zijn er ook tal van redenen te noemen waarom een meerderheidscoalitie beter is. Hoe het ook moge zijn, ik vond het gister een bijzondere dag: een dicht getimmerd debat en een debat waarin het alle kanten uit kon.
Geplaatst in de categorie: actualiteit