Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De zin van Uruzgan

Maandag keek ik naar een uitzending van BNN. Patrick, de man heeft vast ook een achternaam, was in Uruzgan. Het was een aandoenlijk stukje televisie. Hij reisde mee met een stel soldaten. Soms vond hij het prachtig. De poort uit, dat was een prachtig moment. Bij het instappen in de pantserwagen droop de spanning van zijn gezicht. Mannen gaven elkaar een stoere duw. Ze zouden de poort uit.

Onderweg mocht hij soms naar buiten kijken. Dan stond hij in een luik en keek de omgeving rond. ‘Wij rijden in de laatste wagen, vanwege het gevaar van bermbommen’. Het leger wilde natuurlijk niet dat een journalist zou omkomen. Maar eigen mensen, ja, zo dacht ik erbij, dat kon nu eenmaal niet anders. Soms moesten ze weer onder de luiken. Je zit dan in een bekrompen ruimte en kan geen kant op. Je moet hopen dat een bermbom niet door het pantser heen barst. Of liever nog, dat er vandaag geen bermbom was.

Aan het eind van een zes uur durende tocht bereikten ze 40 kilometer verderop een tweede kamp. Het doel van de reis. Ze hadden wel pauzes gehouden, maar de gemiddelde snelheid was daardoor net geen zeven kilometer per uur. Een marathonloper is sneller, maar die is niet gepantserd.

Patrick vroeg een militair of hij het niet zinloos vond. ‘Wat als deze hele missie nou zinloos zou blijken te zijn?’ Geen probleem, vond de militair. Je leert er altijd van. Je hebt dus altijd een positieve ervaring. Hij liet zich niet uit het veld slaan door zo’n eenvoudige vraag naar de zin van de missie. Hij had een persoonlijk doel. Leren.

Een van de soldaten zou later sneuvelen door tijdens een gevecht op een bermbom te stappen. Patrick was toen al weer veilig in Nederland. In Uruzgan had hij het spannend genoemd, maar toen hij dat hoorde, werd het anders. Hij kende de betreffende soldaat niet, maar ‘ik heb hem vast zien rondlopen’.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 16 april 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.0 met 7 stemmen 318Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)