Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kamer laat zich weer leiden door incidenten

Op verzoek van de PVV en de VVD fracties houdt de Tweede Kamer deze of volgende week het zoveelste spoeddebat over een incident. Na een spoeddebat over een bijbaantje van een PvdA-kamerlid, een spoeddebat over een lampionnenoptocht en ga zo maar door, is het onderwerp nu een ontsnapte tbs’er die een vrouw zou hebben verkracht.

Laat ik voorop stellen dat het natuurlijk verschrikkelijk is voor de vrouw mocht waar zijn dat zij verkracht is door deze man.
Echter ik vraag mij voor de zoveelste keer af of een dergelijk incident nu daadwerkelijk in de Tweede Kamer besproken zou moeten worden?
Ik zou zeggen: neen. De Tweede Kamer gaat over “de grote lijnen” en niet over individuele gevallen. Doordat elke keer een spoeddebat aangevraagd wordt over incidenten, wordt het instrument van spoeddebat erg bot. Het lijkt mij niet onlogisch dat op niet al te lange termijn de regels om een spoeddebat aan te vragen zullen worden verscherpt.

Op dit moment is het zo dat steun van 30 Kamerleden voldoende is om een spoeddebat aan te vragen. Een gemakkelijke manier voor de oppositie om een onderwerp op de agenda te zetten. Door het enorme aantal spoeddebatten die, feitelijk beschouwd, niets opleveren, gaan er stemmen op om de drempel van 30 leden te verhogen. De oppositie snijdt zichzelf hierdoor diep in de vingers.

Overigens is het voorspelbaar hoe het spoeddebat zal gaan verlopen. Vooral de PVV en de VVD zullen schande spreken van het voorliggende punt en de minister bestoken met vragen als: “hoe is dit mogelijk?” en “wat gaat de staatssecretaris er aan doen om dit te voorkomen?”.
Het antwoord van de staatssecretaris laat zich ook raden: “hangende het onderzoek kan ik u weinig melden” en “dergelijke voorvallen kunnen nooit 100% voorkomen worden, zolang wij grote waarden hechten aan resocialisatie”.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 22 april 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.7 met 7 stemmen 260Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)