Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nieuw Homo

Met enige regelmaat kom ik in België. België is een leuk land om een weekendje heen te gaan: de mensen zijn sympathiek, de steden, denk aan Antwerpen, Gent en Brugge, zijn mooi en het landschap heeft ook zo haar charme.

Naast dat ik regelmatig in België kom, volg ik ook met enige regelmaat het Belgische nieuws. Bijna iedere dag gebeurt daar wel iets waar je wenkbrauwen van fronzen, of waar je kostelijk om kunt lachen. Zo zijn de Belgen al sinds mensenheugenis aan het bakkeleien over de verhoudingen tussen Vlaanderen en Wallonië.

Mag je nu wel of geen Nederlands spreken in een gemeente waar de meerderheid Nederlandstalig is, maar die formeel in Wallonië ligt? In Nederland halen we onze schouders op als iemand daarover begint. In België niet. Zo is er in het kiesdistrict BHV (nee, deze afkorting staat niet zoals in Nederland voor bedrijfs hulpverlening, maar voor Brussel Halle Vilvoorde) een aantal burgemeesters die wel gekozen maar niet benoemd zijn, omdat ze weigerden de stemoproepen in het Nederlands uit te doen gaan.

Een andere opmerkelijke kant van België vind ik altijd de plaatsnamen. Als je op een willekeurige plek in België op je fiets stapt en vijftig kilometer gaat fietsen zul je gegarandeerd enkele keren glimlachen bij het zien van een plaatsnaambordje. Wat te denken van namen als Wuustwezel, Maagd van Gent, Kijkuit en Sint-Job-in-het-Goor.

Maar onlangs kwam ik toch wel de meest opmerkelijke tot nu toe tegen. Vlakbij Maasmechelen, niet ver van Maastricht, ligt het plaatsje Nieuw Homo. Ik ben benieuwd hoe ze zo aan die naam gekomen zijn. Wie het weet mag het zeggen.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 29 april 2009


Geplaatst in de categorie: reizen

4.8 met 6 stemmen 296Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)