Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ochtendconcert

Zo’n beetje traditie is het geworden. Elk voorjaar gaan we een paar keer naar het zondagochtendconcert in Amsterdam. Zelfs de hoofdstad respecteert de zondagsrust, zij het niet om religieuze redenen. Je loopt als baron en barones door een heerlijk lege De Lairessestraat. Na elven ontwaakt de stad uit zijn katerslaap van de zaterdagnacht. Dan zitten wij inmiddels klaar op rij x, stoelnummer zoveel, om te genieten van Vivaldi of Mozart. Maar goedkoop is het niet, zo’n klassiek concert. Zeker ook niet goedkoop is een musical. Zo’n bombastische show en de bijbehorende overvolle zaal is ook wel eens te veel van het goede. Dan heb ik heimwee naar het concert van Moeder Natuur. Dat kan nog best wat publiek hebben, want in haar zalen is geen kip te zien. En dat terwijl de uitvoerende musici alles uit de kast halen om jouw oor - en dat van hun partners - te plezieren.

Elke dag een ochtendconcert speciaal voor jou. Gratis en zonder verdere verplichtingen. Je hoeft je raam maar open te zetten en de klanken sprankelen de kamer binnen. Met een beetje geluk krijg je het schitterende schouwspel van de opgaande zon erbij cadeau. Klank en kleur zullen in elkaar vervloeien en je ochtendstond heeft goud in de mond. Vanaf eind april tot half mei is het vogelconcert ’s ochtends op zijn mooist. Als je lui bent, kun je, nadat je het raam hebt geopend, rustig in je bed blijven liggen om het te volgen. Je moet dan wel een beetje groen in de buurt hebben. Anders zul je het met wat mussen, een merel en een enkele duif moeten doen. Ook heel aardig, maar nog niet je van het.

Een aanrader is het ochtendconcert live en in ‘de concertzaal’ bij te wonen. Zet je wekker om halfvijf, liefst om vier uur. Spring op je zadel en fiets naar het dichtstbijzijnde bos of park. Je zult versteld staan van de vogelzang die, na een aarzelend begin van merel en roodborst, op toeren komt. Al gauw zingt het hele vogelkoor ter ere van die ene vroege fietser. Vink, zanglijster, groenling en koolmees, ze komen allen graag vroeg uit de veren om de lente te vieren. Ook de polder nodigt je uit en heeft geluiden van kievit, grutto en tureluur in petto.
Maak het mee, ‘now is the time’. Ga naar de groene kathedraal ‘Made by Nature’ en hoor het koor onder de blauwe koepel. Het is even een drempel over, vroeg naar bed en vroeg op, maar dan heb je ook wat. Daar kan geen musical tegenop. En het kost geen cent.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 8 mei 2009


Geplaatst in de categorie: muziek

4.6 met 7 stemmen 349Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)