Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Israël lapt internationaal recht aan zijn laars

Vorige week was ik enkele dagen in de Palestijnse gebieden. Op de Westelijke Jordaanoever om precies te zijn. De Gazastrook is immers totaal afgesloten door Israël. Op z’n zachtst gezegd een tikkie dwaas natuurlijk. Dat Israël zichzelf beschermt tegen quassam-raketten die de extremistische Hamasbeweging op Israëlische steden afschiet oké, maar dat Israël zelfs vrachtwagens met hulpgoederen, om de verwoeste scholen en ziekenhuizen weer op te bouwen, de toegang weigert is schandalig!

Op de Westelijke Jordaanoever kon ik wel redelijk goed reizen. Ondanks dat de Israëliërs het niet leuk vinden dat buitenlandse pottenkijkers tussen hun illegalen nederzettingen door reizen om de Palestijnse plaatsen te bezoeken, laten ze hen toch redelijk met rust.

De Palestijnse bevolking daarentegen wordt het reizen erg moeilijk gemaakt. Overal waar Israël dat nodig acht stelt men checkpoints in. Een Palestijn die in bijvoorbeeld Ramallah woont en naar familie in Hebron wil kan op tal van punten zonder enige reden aangehouden worden. Feitelijk beschouwd is het gewoon treiteren van iemand die toevallig een andere culturele achtergrond heeft. En let wel: dit gebeurt allemaal in het gebied dat internationaal rechtelijk aan de Palestijnen wordt toegekend. Israël belemmert dus mensen om vrij te reizen binnen hun eigen land.

Voor mij was het allemaal nieuw om mee te maken. Voor de inwoners van de Palestijnse gebieden niet. Zij leven al jaren en jaren zo en het ziet er niet naar uit dat hun situatie de komende periode zal verbeteren. En Europa en de Verenigde Staten dan? Zij staan keer op keer toe dat Israël illegale acties blijft uitvoeren in de gebieden die Israël niet toebehoren. Zij blijven toestaan dat Israël een illegale afscheidingsmuur op Palestijns grondgebied bouwt en zij blijven toestaan dat Israël illegale nederzettingen bouwt op het grondgebied dat aan de Palestijnen toebehoort.

Kortom: internationaal rechtelijk lapt Israël de boel aan de laars.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 13 mei 2009


Geplaatst in de categorie: reizen

4.8 met 9 stemmen 730Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)