Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Somalische regering een beetje naïef

Somalië, een land in de Hoorn van Afrika. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Het land is, als we de media een beetje volgen, heden ten dagen best hot. Vandaag nog veroorzaakten enkele Somalische piraten in een Nederlandse cel met hun uitspraken bijna een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Somalië is qua bestuur op zo’n zachtst gezegd niet erg stabiel. De centrale overheid, zetelend in de hoofdstad Mogadishu, heeft in de noordelijke regio's Somaliland en Puntland geen enkele zeggenschap. Ook in de zuidelijke regio's is er geen gezag. Verschillende, veelal islamitische, stammen controleren het land. Volgens recente berichtgeving in de media controleert de centrale autoriteit slechts enkele huizenblokken in de hoofdstad. Tsja, kun je dan spreken van een centrale regering? In Amsterdam zouden we in zo’n situatie van een stadsdeel spreken.

Het typische van alles vond ik dat op dezelfde dag als waarop bekend werd dat de Somalische regering slechts de controle over enkele huizenblokken heeft, diezelfde regering op een internationale conferentie bij monde van een hoge vertegenwoordiger meldde dat de regering zelf wel even het piraterijprobleem zou oplossen.
Een beetje naïef klinkt het wel moet ik eerlijk zeggen.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 20 mei 2009


Geplaatst in de categorie: wereld

4.2 met 5 stemmen 2.811Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)