Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Steun uit onverwachte hoek

Al jaren stoor ik mij aan de slechte topografische kennis van veel Nederlanders. Meneer, wat is de hoofdstad van Noord-Holland?
Amsterdam toch? Nee meneer, dat is Haarlem.
Mevrouw, kunt u mij op de kaart aanwijzen waar Roemenië ligt?
Nee, dat is Turkmenistan, maar toch bijna goed hoor.

Als je dergelijke vragen stelt aan een willekeurig van de straat geplukt persoon is het niveau bar slecht. Ook professionals doen het niet altijd even goed, zo bleek onlangs op het Journaal. Correspondent Nicole le Fever dacht dat Tel Aviv de hoofdstad van Israël was. De goed geïnformeerde Journaalkijker riep natuurlijk meteen dat dit onjuist was, Jeruzalem is immers formeel de hoofdstad van Israël. Ik ben er overigens van overtuigd dat Jeruzalem ook de hoofdstad van de Palestijnen is, maar daar gaat het nu even niet over.

Gelukkig bleek ik, enkele dagen later, niet de enige te zijn die zich druk maakt om de slechte topografische kennis van veel mensen. Ik kreeg namelijk bijval uit onverwachte hoek. PVV-Kamerlid Martin Bosma stoorde zich kennelijk ook aan de fout van Le Fever. Het was voor hem zelfs zo ondragelijk dat hij onderstaande schriftelijke vragen aan Mediaminister Plasterk stelde.

1) Heeft u kennisgenomen van de uitzending van het NOS Journaal van 4 juni 2009?

2) Heeft u waargenomen dat verslaggever Nicole le Fever verslag deed met een hoofddoek op haar hoofd?

3) Kunt u uitleggen waarom zij dit teken van islamisering op haar hoofd moet hebben?

4) Is de opmerking van de verslaggever dat de rede van Obama “Tel Aviv nerveus maakt” uit leggen als het volgen van de islam-agenda die Jeruzalem niet erkent als hoofdstad van Israel?

5) Bent u bereid de topografische kennis van Journaal-medewerkers te verbeteren door haar een atlas toe te zenden?

De vragen 2, 3 en 4 waren wat mij betreft niet nodig geweest. Ik heb namelijk geen probleem met het feit dat Le Fever al dan niet een hoofddoek droeg en ik denk ook niet dat zij een statement wilde maken inzake de politieke status van Jeruzalem.

Vraag 5 zou ik graag uitbreiden met het verzoek om iedereen, ongeacht zijn of haar geslacht, geaardheid of religie, die een belabberde topografische kennis heeft een atlas toe te zenden.
Wie weet komt het met de topografische kennis dan toch nog ooit goed!

Schrijver: Jaap van der Heijden, 17 juni 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 8 stemmen 375Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Jaap van der Heijden
Datum:
21 juni 2009
@ Outsider: dat je niet weet dat Ashgabat de hoofdstad van Turkmenistan is of dat Suva de hoofdstad van de Fiji-eilanden is, ok.
Maar dat je enigszins kennis hebt van je eigen omgeving en iemand op straat kunt helpen met het zoeken van een bepaalde plek, vind ik wel degelijk een basisvaardigheid.
Naam:
Outsider
Datum:
17 juni 2009
Om eerlijk te zijn heb ik ook altijd gedacht dat Amsterdam de hoofdstad van Noord-Holland is. Ook verder is het niet best gesteld met mijn topografische kennis. Maar wat geeft dat eigenlijk? Het komt mij voor als niet erg belangrijk om te weten.
Naam:
Wereldburger
Datum:
17 juni 2009
Gouden column, Jaap.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)