Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Met Benno L. uit rijden

Omdat het begint te spetteren zet ik de ruitenwissers aan. Weer het verkeerde knopje want de radio floept aan. ‘Waar zitten nu die verdraaide…’ mompel ik hardop.
‘De hechtenis van Benno L. is met drie maanden verlengd’, zegt de nieuwslezeres vanuit mijn fonkelnieuwe combi-audiosysteem. Terwijl ik half luister zoekt mijn rechterhand verder. De verkoper had me verzekerd dat alle belangrijke functies binnen handbereik zaten. ‘Uw handen hoeven nooit meer van het stuur af’ zei hij, ‘radio, telefoon, verlichting, ’t zit er allemaal aan.’

Stiekem heb ik heimwee naar mijn oude bak. Hij had twee hendels aan het stuur. En gewone raamzwengels. Niks geen 1001 elektronische snufjes.
Zouden ruitenwissers wel belangrijk zijn, vraag ik me angstig af, terwijl ik met mijn linkerhand de stuurkolom aftast.
Toet!
Oei de claxon.
‘Sorry mevrouw’ prevel ik naar een moeder met kinderwagen die net oversteekt. Wat een lomperik, hoor ik haar denken. Ha eindelijk, de rubbers wissen de druppels weg.

Een besliste vrouwenstem uit de luidsprekers onderbreekt nu de radio: ‘Bij de rotonde, keer om, de derde afslag’. O jee, heb ik de Tom Tom ingeschakeld? Tijdens het radionieuws herhaalt de Tom Tom-dame de boodschap. Ze lijkt wel kwaad op me. Hoe zet ik dat mens af? Ik frutsel wat.

Zes weken geleden zaten we opgescheept met ene Karst T.
Nu is het Benno L. waar de media vol van zijn. De zwemleraar uit Den Bosch is betrapt met duizenden foto’s van 98 meisjes op zijn pc. 100 rechercheurs zijn op de zaak gezet. Op talkshows komen geschokte ouders hun verhaal doen en zeggen deskundigen hun professionele zegje. Het verontwaardigde volk is voornemens de Bossche zwemleraar te lynchen als hij ooit vrij komt. Wat is dat toch mooi. Als we een gemeenschappelijke vijand hebben, dan zijn we solidair met elkaar.

Hoor dat motortje eens snorren, denk ik tevreden. ‘Superveel vermogen uit weinig cc’s meneer, en zo zuinig’, galmt de stem van de verkoper in mijn hoofd na. Pas nu ik met ruitenwissers aan een beetje vrede aan het sluiten ben met mijn nieuwe auto, kan ik weer helder denken.

Twee details in de kantlijn van het nieuws over de Bossche zedenzaak blijven hangen:
Benno L. heeft geen meisjes verkracht. De foto’s zijn niet verhandeld.
Maar…er zitten toch 100 rechercheurs op de zaak? Justitie en burgemeester gaven een uitvoerige persconferentie voor de televisie. En het hele land staat toch al drie dagen op zijn kop? Is dat niet wat overkill?
Dan schaam ik me onmiddellijk voor mijn gedachten. ’t Is toch ook verschrikkelijk. Het zal jou maar overkomen. En veel van die meisjes zijn ook nog gehandicapt. Levenslang is nog veel te kort voor zo’n pedo.
Maar wie zijn hier de echte gedupeerden?
Dat zijn die meisjes.
Godzijdank is de schade niet onherstelbaar want er heeft geen penetratie plaatsgevonden, zoals de Hoofdofficier van Justitie dat zo fijntjes opmerkte in zijn persconferentie.

Zijn die meisjes gebaat met zoveel media-aandacht? Had Justitie het niet iets voorzichtiger kunnen aanpakken? Juist in het belang van die 98 meisjes? Die moeten straks ook verder. En wat bezielt in vredesnaam toch al die journalisten? Denken nou de Knevels en Van den Brinks dat al die aandacht echt helpt bij de verwerking? Of is het ze toch verdorie weer om de kijkcijfers te doen? Welk doel hopen ze met zo’n mediahype te bereiken?
‘Bestemming bereikt’, klinkt het zelfbewust uit mijn luidsprekers.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 19 juni 2009


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.4 met 19 stemmen 710Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)