Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kiezers minachten? Ik?

Ik kreeg op mijn vorige column de kritiek dat ik de kiezer zou minachten, omdat ik de achteruitgang van het onderwijs in verband bracht met het succes van de PVV. Dat is niet het geval. Ik ben doodsbang voor kiezers die op de PVV stemmen. Zolang kiezers op democratische partijen stemmen, heb ik wel eens de pee in, maar als ze op de PVV stemmen, geef ik ze ongelijk.

Men mag best op de ieder redt zichzelf VVD stemmen, of op de staat moet hervormen D66, op de pluizige diertjes moeten gered Dierenpartij of de hoofd tegen de muur lopende socialisten van SP. Ik vind het prima als ze op de machtspartij CDA stemmen of het zweverige GroenLinks en ik zal het ze zelfs niet kwalijk nemen als mensen op mijn draaiende PvdA stemmen, maar om blij te zijn als mensen op de PVV stemmen, nee, dat lukt me niet. Als die partij wint, word ik bang.

En boos.

En denk ik: kennen die mensen de geschiedenis niet meer?

Want ik geloof niet dat mensen echt de gevolgen willen die Wilders hen belooft. Ik geloof dat de kiezers die daarop stemden geen fascisten zijn, zoals mijn broer me schreef, maar bange mensen op zoek naar veiligheid. Die zoektocht vind ik heel begrijpelijk, maar de geschiedenis laat keer op keer weer zien dat sterke mannen die bepaalde bevolkingsgroepen buitensluiten levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor die bevolkingsgroep. Ook voor de groep die de ander wil buitensluiten. De Duitsers hebben het geweten. En Nederlanders ook trouwens.

Ik ben het overigens met mijn criticaster eens dat de oplossing niet ligt in het verketteren van Wilders. Ten eerste doet hij dat zelf voldoende, maar vooral: als verstandige politieke partijen geen vooruitzicht op veiligheid en geborgenheid bieden, zullen partijen als die van Wilders de ruimte houden om veel kiezers te trekken. Schelden op Wilders is onvoldoende.

Maar ik mag me best zorgen maken. Vind ik.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 25 juni 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.6 met 5 stemmen 245Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)