Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De zaak Etty versus Donner

Elsbeth Etty heeft het in de NRC aan de stok met minister Donner. De minister heeft een speech gehouden, waarin hij vroeg of journalisten zich minder agressief zouden willen opstellen tegenover de overheid in het algemeen en politici in het bijzonder. De journalisten zouden met hun achterdocht het vertrouwen in de overheid doen afnemen en dat is schadelijk voor onze samenleving.

Donner heeft helemaal gelijk.

Etty reageerde furieus. Donner moet afblijven van de vrijheid van meningsuiting! Donner zou gezegd hebben, dat het niet als zodanig in de grondwet staat, maar dat doet er helemaal niet toe, want het staat in het EU-verdrag en dat gaat boven de grondwet! (Het was dan ook duidelijker als we het nieuwe verdrag grondwet zouden gaan noemen, maar door tegen te stemmen hebben we bereikt dat de naam in ieder geval anders is – dat terzijde). Ook Etty heeft gelijk.

Hier staan twee kemphanen tegenover elkaar die beiden gelijk hebben. Het is zoals Hegel ooit zij: conflicten gaan zelden tussen goed en kwaad, meestal gaan ze tussen goed en goed. De argwanende journalist ondermijnt inderdaad het vertrouwen in de overheid. Dat geloof ik zeker. Maar hij moet niet veranderen in een extra PR-medewerker, zoals Etty vreest. Dat zal, hoop ik, niet de bedoeling van Donner zijn.

De vrijheid van de journalist is tegenwoordig overigens tamelijk betrekkelijk. Kranten staan te trillen op hun benen, vrije journalistiek wordt bijna niet meer betaald. Men schrijft liever snelle goedkope meningen in een column, zoals deze, in plaats van wekenlang op onderzoek uit te gaan. De journalist weet dat hij de commerciële kant van de krant moet bedienen, want anders verdwijnt zijn baan. De TV-journalist weet dat hij de commerciële kant van de zender moet bedienen, want anders daalt zijn boven-Balkenende-loon.

Als de journalist werkelijk vrij was, zou hij anders te werk gaan.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 2 juli 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.1 met 8 stemmen 269Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)