Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mexicaans griepje

Tegen september zullen meer dan 3 miljoen Belgen Mexicaanse griep hebben. 7 werknemers op 10 zullen ziek zijn en dus minstens van een week extra vakantie genieten. Enkel risicogroepen – kinderen jonger dan vijf, bejaarden en mensen die op zich al niet meer zo gezond zijn – zullen nog behandeld worden met antivirale middelen. De anderen moeten gewoon ‘uitzieken’ als was het een wintergriep.

Twee maanden geleden waren we nog zo fier op onszelf. Alle ons omringende landen hadden al gevallen van Mexicaanse griep vastgesteld en wij nog niet! Hoera, we zijn ergens de beste in! We hadden al zoveel tegenslagen en pedofielen zien passeren, maar Mexicaanse griep? Nee, hoor, niet bij ons! Onze grenzen zijn dicht voor de griep! Hij komt er niet in! En toen sloeg het onheil toe. Een 28-jarige man was teruggekomen uit de Verenigde Staten en had zich wat onwel gevoeld. Naar de huisdokter, staal genomen en bingo, direct in quarantaine.

En toen wist ik het: nu zijn we vertrokken. Nu gaan we voor een record. Er werd zelfs een viroloog tot griepcommissaris uitgeroepen, Marc Van Ranst. Die moest alles coördineren en de kalmte bewaren. Dat lukte hem aanvankelijk prima, met 1 geval. Maar hij was op het ergste voorbereid: in Brussel werd een ziekenhuis in gereedheid gebracht waar de eventuele nieuwe griepgevallen in quarantaine en zonder besmettingsgevaar verzorgd zouden kunnen worden. Zeker 20 bedden zouden beschikbaar zijn. Kort daarna zaten we met 13, 27, 69, 83 zieken. Vandaag meer dan 150. En we moeten naar de kaap van 3 miljoen, zeker als al die vakantiegangers terug thuiskomen met hun besmetting. En dus wordt de strategie herzien. Uitzieken is nu de boodschap. Want er zijn niet genoeg virusremmers. We zullen het virus niet meer proberen tegen te gaan, we zullen het onder controle proberen te houden. Met mondmaskers. En door regelmatig je handen te wassen. En zakdoeken na het snuiten direct weg te gooien. Ja, het zal ons lukken. Ondertussen is het leger mondmaskers aan het uitdelen en wordt er gegokt wie de eerste politicus zal zijn. Wie de eerste bekende Vlaming. Ik gok op Marc Van Ranst.

Schrijver: Johan De Smet, 19 juli 2009


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.8 met 81 stemmen 2.036Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)