Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gebraden kindertjes

Stadspoort, tegenwoordig Noorderpoort, wilde een gebouw neerzetten aan de Kraneweg. Hoewel Stadspoort een verzameling MBO opleidingen was, kunnen we toch niet zeggen, dat het hier om domme jongens gaat. Ze dachten dus in staat te zijn zelf een architect uit te zoeken voor het gebouw. Daarbij zochten ze opzettelijk in de regio, want dan konden leerlingen van hun opleiding daar misschien stage lopen. Zo kwamen ze bij Team 4 architecten.

De reactie van de gemeente was bijzonder. In een vertrouwelijk gesprek op 5 mei 1992 kreeg de gemeente te horen ‘dat de gemeente niet akkoord gaat met de architectenkeus op grond van ervaringen met bureau Team 4. De welstandscommissie kan daardoor de plannen dwarsbomen.’ (bron: Stadspoort, de verleden tijd is niets, Annemiek Houwen, 2001).

De welstandscommissie geeft advies. Zij kan, juridisch gezien, helemaal niet dwarsbomen, maar als het gemeentebestuur de welstandscommissie blind volgt, kan er natuurlijk heel eenvoudig gedwarsboomd worden. Wie Groningen kent, weet ook dat de lijntjes van de welstandscommissie naar het gemeentebestuur heel kort waren en zijn. De voorzitter ontmoette destijds de wethouder in de kroeg. Het dreigement van de ambtenaar moest de directie van Stadspoort dus wel serieus nemen.

Het gebouw staat er nu. Ik zie niet wat de door de gemeente ingevlogen architect aan meerwaarde heeft geleverd. Gelukkig heb ik geen verstand van architectuur, zodat ik me geen zorgen over weggegooid belastinggeld hoef te maken. Misschien vinden we het over vijftig jaar wel een heel gelukkige keuze, maar ik zie het op dit moment niet.

Wat ik wel zie is dat het dakterras geen tuin bevat. De Franse architect had dat graag gezien en de gebruikers van het gebouw ook. Maar het dak is niet sterk genoeg. Ook is er – na gereedkoming van het gebouw – klimaatbeheersing toegevoegd, want de temperaturen in het gebouw waren niet te harden. Ik heb geen verstand van architectuur, maar toch begrijp ik dat niet.

De welstandscommissie is heilig, maar de docenten en de leerlingen van het Noorderpoort-college werden de eerste jaren gebraden. Het is nu overigens opgelost.

Toch vind ik het een blunder.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 23 juli 2009


Geplaatst in de categorie: algemeen

1.5 met 4 stemmen 357Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)