Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Entropië

Entropie is een ander woord voor chaos in het heelal. Daar gaat dit tekstje over, chaos, op een voortschrijdend entropische manier.

Vandaag zie ik Karin Bloemen optreden. Chaotische pijpenkrullen, fonkelende jurk. Het is op mijn broertjes eerste echte feestje, in Utrecht. Omdat ik een kaartje over heb smokkel ik hem mee in de trein. Althans, de trein is het probleem nog niet.

Meer de drank. Twee ruwe beveiligingshanden verwijderen mijn illegale fles cola bij het betreden van het feestterrein. Ik wist het niet, echt niet, maar daar wil zij, het is een vrouw, weer niets van weten. Zo de prullenbak in. Een lichte siddering van onmacht maakt in een flits plaats voor de wrange constatering dat we het toch weer klaargespeeld hebben. Het milieu verkrachten.

Niet omdat cola niet biologisch afbreekbaar is noch vanwege de herbruikbaarheid van de plastic fles. Het gaat om het drankje zelf, 2 liter verspilde energie. Waar gaat die cola heen als het uit de prullenbak wordt gehaald? Ik maak me daar gewoon zorgen om.

Goed, het gebeurt wel vaker, zult u zeggen, en u hebt waarschijnlijk gelijk. Ik mijmer wellicht wat in de hoop op iets dat ik niet eens kan verwoorden. Wat kan ons het lot van het universum toch schelen.
Bovendien, Karin Bloemen maakt een hoop goed. En haar glitterjurk is ook niet biologisch afbreekbaar. Hoewel de strenge bewakingsbeambte er als lange arm der wet zelf ook niets aan kan doen, heb ik gewoon geen respect voor waarom ze die colafles moet weggooien van de baas. Ik kan het niet opbrengen, ik begrijp het niet. Ben ik een slecht mens?

Misschien. Vanavond hossen mijn broertje Vincent en ik mee op de deuntjes. Utrecht staat op z’n kop, we gaan pas om 7 uur naar bed. We maken ons er geen zorgen om dat buiten onze dampkring de entropie van het universum is vergroot. Dat als ooit de zon is uitgedoofd, een donker klompje aarde, of zelfs niets, onze herinnering is. Wat zegt u, broeikaseffect?

Nee, entropie. Vervuiling, chaos en entropie, daar heb ik het over. Maar goed, eerst maar dat broeikaseffect tackelen inderdaad.

Schrijver: Marco van Woerden
Inzender: Frank Fabian van Keeren, 29 juli 2009


Geplaatst in de categorie: milieu

4.0 met 3 stemmen 423Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)