Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Achter de schermen

Achter de schermen van de politiek werken mensen. Een enkele keer heb ik een fractievergadering bijgewoond en daar mag ik niets over zeggen, maar als ik het onderwerp en de mensen weglaat, kan ik dat toch doen.

Niet dat er zo verschrikkelijk ernstige zaken gebeuren. Achter de schermen blijken mensen namelijk precies dezelfde mensen als voor de schermen. Even handig en vooral ook even onhandig.

Je krijgt dan situaties waar de een tegen de ander zegt, dat die ander het met hem eens moet worden, omdat er anders Grote Politieke Gevolgen dreigen. De ander kan daar dan op ingaan. ‘Oh ja, dat is ook zo. Ik ga om.’

De ander kan ook gewoon zijn standpunt vasthouden en dan blijkt het enorm mee te vallen met de Grote Politieke Gevolgen.

Of in een ander geval wilde iemand niet instemmen met de rest van de fractie. Na lang praten werd geaccepteerd dat hij voorlopig nog geen standpunt in zou nemen. Het zou daardoor kunnen dat hij later bij de stemming in de raad niet zou stemmen (dan moet je toevallig tijdig de zaal verlaten) of zelfs tegen de meerderheid van de fractie in zou kunnen gaan stemmen.
De toestand was gespannen, maar de vrede leek getekend. Op dat moment deed Spuit Elf, die zich tot dan toe stilgehouden had, nog één poging. ‘Het is toch beter als je met ons mee gaat. De krant maakt gehakt van ons, als we niet als een blok stemmen, dus lijkt het me beter, dat je alsnog heroverweegt.’
Dat bleek een druppel. De stemming was al verhit en nu kookte hij over: ‘Nou stem ik helemaal tegen,’ riep hij uit. Anderen probeerden het nog te sussen, maar het was te laat.

Andere keren gaat het er weer heel vriendelijk aan toe.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 30 juli 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.6 met 5 stemmen 237Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mien
Datum:
31 juli 2009
Het is een heel gedoe om binnen het politieke circus te manoeuvreren. Just be yourself.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)