Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Friese dissident terug in de Tweede Kamer

Met de verkiezing van Wim van de Camp in het Europees parlement kwam er in de CDA-fractie in de Tweede Kamer een plekje vrij. Deze plek werd niet door de eerst volgende op de lijst, die nog niet in de Kamer zit, opgevuld. De nummer 52 van de kandidatenlijst, Wilbert Stolte, geeft de voorkeur aan zijn huidige baan. De zetel van Van de Camp zal nu worden ingevuld door Rendert Algra.

Dit Friese Statenlid zat eerder tussen 2002 en 2006 ook al in de Tweede Kamer. In die tijd heeft hij zich niet erg geliefd gemaakt binnen zijn eigen partij. Hij had zo nu en dan moeite met de eigen fractielijn. Zo stemde hij met de oppositie mee voor een actief donorregistratiesysteem en was hij voor een ruimhartiger beleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit afwijkende stemgedrag leverde hem bij de verkiezingen in 2006 een onverkiesbare 54e plek op. Een voorkeurscampagne in Friesland mocht niet baten.

In 2007 kwam hij ook in Friesland in opspraak door een voorkeurscampagne te voeren bij de Provinciale Statenverkiezingen. Hij was door de afdeling op een wederom onverkiesbare plek gezet (plek 26). Dit keer slaagde zijn persoonlijke campagne wel en kwam hij met voorkeursstemmen in de Staten. Ik ben benieuwd of hij ook de komende twee jaar, tot aan de verkiezingen in 2011, nog voor verdeeldheid kan zorgen in de CDA-fractie.

Naast Algra hebben we nog twee nieuwe Kamerleden. Bij de VVD zal waarschijnlijk Cees Meeuwis Hans van Baalen opvolgen die ook naar het Europees parlement gaat. Meeuwis is net als Algra niet de eerst volgende op de lijst, maar het voormalig Kamerlid Gert-Jan Oplaat heeft inmiddels laten weten zijn huidige baan niet op te willen geven. Voor de PVV zal beleidsmedewerker en oud basisschooldirecteur Richard de Mos de Kamer in komen. Hij zal de vacature die ontstaat na het vertrek van Barry Madlener op gaan vullen.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 5 augustus 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 6 stemmen 242Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
jaap
Datum:
7 augustus 2009
Soms is een bericht interessanter dan een column, maar ik zal je opmerking in mijn achterhoofd meenemen.
Naam:
Wxndy
Datum:
5 augustus 2009
Email:
pacvandijkhome.nl
Dit lijkt meer op een nieuwsbericht dan op een column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)