Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wees gegroet

Karl Vannieuwkerke, VRT-sportverslaggever en fervent wielertoerist, ergert zich aan de toenemende onbeleefdheid van andere wielertoeristen. Hij was vorige week aan het fietsen, toen plots twee fietsers uit de andere richting kwamen, waarop hij hen subtiel groette met zijn linkerhand. Maar aan de andere kant bleven de 4 handen vastgeklampt aan het stuur. Niet dat zijn dag daarmee naar de vaantjes was, maar hij wou toch even de nationale pers inlichten, want elke vorm van publiciteit is goed als je een boek geschreven hebt. Waar gaan we naartoe als zelfs wielertoeristen elkaar niet meer willen begroeten? En hij gaat verder: fietsers zijn verbonden via één ding: de fiets. Onderschat Karl vooral niet, hij zegt luidop waar anderen niet eens aan denken. Misschien hadden die fietsers hem of zijn opwippend handje niet gezien, of te laat, of hadden ze al vriendelijk geknikt nog voor hij hen goed en wel gezien had, en dachten ze ‘weer een bekende Vlaming die zich te goed voelt’. Hoedanook, laat ons niet stoppen bij de opvoeding van wielertoeristen. Ook voetgangers moeten elkaar groeten, want ook zij zijn met elkaar verbonden, via het voetpad. En automobilisten, volgens de recentste onderzoeken zijn zij allemaal medeverantwoordelijk voor de CO2-uitstoot: zwaaien met die handen! Of eens met de ruitenwisser, dat mag ook. We worden allemaal één grote, gelukkige familie, elk in ons eigen vakje.

Toevallig kwam ik Karl twee jaar geleden tegen in een hotel in Gent, waar hij voor het programma’ Tour 2007’ zijn gasten interviewde. Hij kwam van het toilet, ik was op weg ernaartoe, als je het mij vraagt toch wel enige vorm van verbondenheid. Maar geen hand in de lucht, geen knikje, geen knipoog die te kennen gaf dat we in hetzelfde schuitje zaten. Weer een bekende Vlaming die zich te goed voelt, dacht ik.

Intussen deelt hij gretig zij boek ‘Merckxissimo’ uit aan elke bekende Vlaming die het hebben wil, liefst als er camera’s in de buurt zijn, zo wil hij iedereen verbinden met zijn commercieel eerbetoon aan Eddy Merckx en lopen we straks allemaal met onze linkerhand in de lucht. Ondertussen moeten we zijn boek tenminste niet lezen.

Schrijver: Johan De Smet, 30 augustus 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 48 stemmen 475Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Peter
Datum:
4 september 2009
Email:
petervanrobaeys21hotmail.com
Nuances aanbrengen mag anders ook wel. Karl had de nationale pers helemaal niet ingelicht, maar gewoon één zinnetje op zijn facebookpagina gezet. Een zinnetje dat dan overal werd opgepikt. En het boek Merckxissimo is niet van Vannieuwkerke alleen, maar van 26 bekende Vlamingen en de opbrengst ervan gaat naar Damiaanactie waar Eddy Merckx peter van is. Wat wil je dan van commercieel eerbetoon lullen. Of om het met de woorden van Filip Joos te zeggen: 'internet is een riool en in een riool zitten de ratten...' Informeer je eerst alvorens flauwekul te verkopen.
Een Karl-volger-die-zich-wel-informeert

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)