Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Politie ondermijnt eigen gezag

Onlangs zat ik in de laatste bus vanaf Utrecht CS, die op het punt van vertrekken stond. Er kwam een vrouw aangerend en vroeg aan de chauffeur hoe lang ze nog had om een toilet te zoeken. De chauffeur gaf aan dat hij 1 minuut later zou moeten vertrekken. Omdat het donker was en in de verste verte geen geopend toilet te bekennen was zei de chauffeur dat de vrouw wel even snel tegen de bus mocht plassen.

Na haar schaamte te hebben overwonnen deed zij dat en alsof het van te voren was afgesproken kwam er plotseling een politieauto aan. De agenten, twee jonge knaapjes die vermoedelijk net klaar waren met hun opleiding, sprongen met een zaklamp uit de auto en bekeurde de vrouw wegens wildplassen. De passagiers en de chauffeur van de bus kwamen in opstand tegen het “braafste jongetje van de klas” gedrag van de beide dienders. Had de vrouw het in haar broek moeten doen? Of had ze braaf een toilet moeten zoeken en de laatste bus hierdoor moeten laten wegrijden? De chauffeur zei: “als er echt tuig in mijn bus zit zijn jullie onbereikbaar en nu een fatsoenlijke vrouw een keertje moet plassen staan jullie meteen voor mijn bus, ga toch je echt werk uitvoeren!”.

Na een felle discussie tussen chauffeur en agenten trok de chauffeur demonstratief 20,- euro uit zijn zak en overhandigde het aan de zojuist bekeurde vrouw, enkele buspassagiers volgden zijn voorbeeld. Ik moet zeggen dat ik de frustratie van de chauffeur over het handelen van de agenten kan begrijpen. Met dit soort acties ondermijnen de agenten hun eigen gezag.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 2 september 2009


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.8 met 5 stemmen 449Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)