Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

14-10-2009

Bij Senegal heb ik nooit aan een vakantiebestemming gedacht. Eerder aan hoofdstad Dakar. Bekend van de rally Parijs-Dakar die tegenwoordig niet eens meer door Afrika gaat, maar door Zuid-Amerika. Het land Senegal doet mij dus denken aan sport. En na vandaag zal dat wel vaker gebeuren.

Wielrenner Frank Vandenbroucke ging op vakantie naar Senegal. Het zou zijn laatste vakantie worden. Vandenbroucke (in België liefkozend ‘VDB’ genoemd) overleed in Senegal aan een longembolie. Na diverse pogingen om een come-back te maken in het wielrennen, had hij na het jaar 2000 zelfs twee keer geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij werd beschuldigd van dopinggebruik, handel in doping, het gebruiken van drugs en overmatig alcoholgebruik. Het zou allemaal nonsens zijn.
Ineens schoot het door mijn hoofd: zou de UCI wel weten dat hij in Senegal was?
Te laat.

Afgelopen zaterdag hoorde ik de Belgische commentatoren tijdens een veldwedstrijd voor wielrenners zeggen, dat hij wederom een come-back wilde maken. Zijn oude Italiaanse coach sprak lovende woorden en wilde hem steunen in zijn zoveelste terugkomst. Zijn manager was druk op zoek naar een ambitieuze ploeg voor VDB.
Het is er dus nooit van gekomen.
Ik heb geen verstand van medische toestanden. Maar het lijkt me triest om aan zijn bed te staan. In een bloedheet Senegal, in een rommelig ziekenhuis. Een triest beeld van een bewogen renner.

Vlaanderen in rouw. VDB is niet meer.

Schrijver: Jasper Cloosterman, 14 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: sport

3.1 met 10 stemmen 612Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)