Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De beste remedie: een ui.

Vannacht was ik, zoals ook de nacht eerder, weer bij het restaurant van een topkok. Ik mocht in zijn keuken rondwaren – iets wat weinig koks toestaan – en ik mocht zelfs van de verschillende brouwsels proeven.
Ik zie mezelf nog staan boven een dampende pan, voorover gebogen, een grote lepel is op weg naar mijn mond om vervolgens, op aanwijzing van de kok, voorzichtig te proeven.
“Uitstekend! Wat een geweldige groentesoep”, breng ik meerdere malen die nacht uit volgens mijn partner.

Het is grappig hoe zich de dag en de nacht in een droom verweven.
Ik was natuurlijk niet echt bij een kok. Laat staan voor de tweede keer. Ik was in mijn dromen in het gerenommeerde restaurant.
Wat was nou het geval?
Ik ben flink verkouden. In deze tijd van het jaar geen vreemde aandoening, en al de aanbiedingen op reclame en in winkels ten spijt, houd ik me aan een middel dat ik van mijn oma heb overgenomen.
“Geen voedingssupplement kind, die zijn veel te duur, en ook geen extra vitaminen zullen je door de nacht helpen. Al wat je hoeft te doen is een ui doormidden snijden en die zo dicht mogelijk bij je hoofd op het nachtkastje zetten,” aldus grootmoeder – god hebbe haar ziel. “Het houdt de traanklieren en de holtes open. Ja, je huis stinkt enkele dagen maar daar zijn deuren en ramen voor.”
Mijn grootmoer was een praktische vrouw.

Ik droom dus nu sinds enkele nachten, met die ui doorgesneden naast mijn bed, dat ik of in de groentesoep ben gevallen, of franse uiensoep geworden ben of, zoals vannacht, dat ik bij een kok in zijn keuken mocht kijken en met een grote lepel mag roeren in de …jawel.
“Een ui, beste mensen,” zegt de kok tegen zijn gevolg, ”een ui is de beste remedie.”
En ik word wakker met de vermicellismaak nog in mijn mond.

Schrijver: Pauline van Munster, 20 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.8 met 4 stemmen 350Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)