Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Twee zware beroepen

Partijleider en fractievoorzitter zijn van de PvdA zijn zware beroepen. Wie in deze functie zit, zie je ongeveer met de dag grijzer worden – of besluiten het haar te verven. Deze mensen halen ook nooit de pensioengerechtigde leeftijd. Jacques Tichelaar moest zelfs afhaken, omdat hij last kreeg van zijn hart, maar hij blijkt nu uitstekend te functioneren als commissaris van de koningin. Dat is dus niet een zwaar beroep.

Partijleider of fractievoorzitter zijn van andere partijen is eenvoudiger. Neem nu de fractievoorzitter van de PVV. Als die iets roept, zijn er nooit leden die het lidmaatschap opzeggen of mensen die altijd PVV stemden, maar nu afhaken.
Een fractievoorzitter van de VVD heeft wel hetzelfde probleem, maar die partij bestaat al zolang uit eigenheimers, dat hij er minder op wordt aangekeken. Een VVD-leider wordt normaliter pootje gelicht, voordat hij grijs wordt. Het is dus wel een zwaar beroep, maar niemand houdt het lang genoeg vol om echt uitgeput te raken.

Het CDA is de laatstse zuil van Nederland die nog fier overeind staat. Het heeft nog kiezers die alles accepteren en leden die wel eens morren, maar nooit publiekelijk hun eigen top eens de waarheid zal zeggen. Men kijkt wel uit. Het gaat bij hen immers ook nog om de carrière.

D66 leiden is een eitje. Als je niet regeert, komen de stemmen vanzelf op je af. Het enige wat je hoeft te doen, is roepen dat de regering geen stip aan de horizon heeft. D66 hoeft nooit zelf een stip te zetten, omdat het in tegenstelling tot de PvdA, het CDA en de VVD geen beginselpartij is, maar een verzameling afhakers van voornoemde drie partijen.
Voor GroenLinks geldt ongeveer hetzelfde, hoewel daar geen VVD-ers naartoe gaan, maar GroenLinks heeft ook weer gemeen met de SP en PVV dat het overal tegen kan zijn. Dat maakt het beroep van fractievoorzitter van die partijen eenvoudiger.

Nee. Als parijleider en fractievoorzitter van de PvdA functioneren is het meest ingewikkeld. Men moet doen wat een verwarde scheldende horde kiezers hen toeroept, een horde boze leden geruststellen, progressieve beginselen uitdragen en tegelijkertijd met voeten treden omdat ze samen met een conservatie partij moeten regeren.

Daarom ben ik er voor om die twee beroepen te rekenen tot de zware beroepen.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 5 november 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

0.7 met 6 stemmen 268Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Frank Fabian van Keeren
Datum:
5 november 2009
Email:
Frankfvankeerengmail.com
Naarmate ik deze column vaker lees ontdek ik meer en word ik ook steeds kwaaier. Hoe zit het met het pensioen van Wim Kok? En van Ad Melkert? En nog de nodige andere partijprominenten waarvan ik eerlijk gezegd het idee heb dat zij hun schaapjes wel op het droge hebben?
Naam:
Frank Fabian van Keeren
Datum:
5 november 2009
Email:
Frankdwars.org
Het CDA benoemen als laatste zuil is ten tweede feitelijk onjuist, aangezien deze fusiepartij (en iedereen die fatsoenlijk geschiedenisonderwjs genoten heeft weet dat) per definitie een combinatie van meerdere zuilen behelst.
Naam:
Frank Fabian van Keeren
Datum:
5 november 2009
Email:
Frankfvankeerengmail.com
Beste Jan R.

Jouw bijdrage is werkelijk een schande. Waar haal je het lef vandaan te stellen dat partijleider zijn van de PvdA (jouw partij, waar zowat al jouw 'columns' over gaan) veel meer met zich meebrengt dan partijleider of partijlid zijn van een andere partij?

Als ik jouw stukjes lees krijg ik steevast het idee dat de wereld om de PvdA draait. Maar de PvdA staat niet voor niets laag in de peilingen en daarbij komt dat ik vanuit mijn eigen partijpolitieke overwegingen weet dat stukjes als de jouwe alleen maar voortkomen uit het idee jouw partij positief te profileren.

Derhalve wil ik daarover dan ook niks lelijks zeggen.

Maar ben je weleens bij GroenLinks geweest? Weet je hoe de machtsstrijd daarin speelt tussen de oude ex-communistische stromingen en de liberale leiders (Femke Halsema is door de Jovd uitgeroepen tot liberaal van het jaar).
Ken je de tegenstellingen in de VVD tussen de conservatief-liberale en progressief-liberale leden? Zo hebben alle partijen hun stromingen.

Heeft niet iedere partij zulke facties en tegenstellingen en hebben niet alle leden een eigen mening?

In deze column scoren met de PVV is wat al te makkelijk als het hierover gaat. Dat is één parij met zes zetels en het is één van de vele. Terwijl jouw betoog alle partijen anders dan de PvdA tezamen noemt.

Dat partijpolitieke proces dat jij benoemt, vind je bij alle partijen. Je doet stoer. En je misleidt mensen.

Alsof jouw partij de enige is die echt voor dit land staat en verantwoordelijkheid durft te nemen. Ga toch weg.

Wat jij doet, is wat Balkenende in de tijd van Fortuyn noemde: mensen een spookbeeld voorhouden om op de PvdA te stemmen. En vaak ben ik het niet met hem eens. Maar daar heeft de PvdA inderdaad een houtje van.

Kom eens gewoon met ideeën waar mensen achter staan. Dat zou de historie van jouw partij recht aan doen en ook een goeie toekomst vooraanstaan.

Immer de Uwe,
Frank Fabian van Keeren

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)