Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

My name is Vak. Vak Bond.

Het gaat uitstekend met de NMBS, de Nationale Maatschappij der Belgische Stakers. Donderdag hebben ze zich weer volop kunnen uitleven, terwijl duizenden treinreizigers 24 uur in de kou bleven staan. Een reden om te staken hebben ze bij de vakbond snel gevonden, een woord van meer dan drie lettergrepen volstaat om een aanzegging in te dienen. Deze keer was dat het woord ‘herstructureringen’, waarna ze prompt hun favoriete, tweelettergrepig werkwoord bovenhaalden: staken.

De herstructurering waarvan sprake is gepland bij de goederenafdeling, B-cargo, die van Europa moet gefilialiseerd worden. Gefilialiseerd, nog zo’n vies woord, 6 lettergrepen.

Ontslagen zouden er niet vallen, maar de vakbondsafgevaardigden - nooit verlegen om een goed idee zolang het maar niet constructief moet zijn - dreigen er zelfs mee om vanaf nu elke donderdag te staken. Wat ze precies eisen is niet duidelijk, maar ze zijn ergens tegen.

Een alternatief voor de staking was er niet. Ze proberen bij de spoorwegen al elke dag stiptheidsacties te voeren, dat blijkt maar niet te lukken, dan maar beter alles platleggen. Iedereen gratis laten rijden gaat ook niet, want als er dan enkele kaartjesknippers hun werk ter harte nemen en boetes beginnen uit te delen, is het hek van de dam. Een minimale dienstverlening gaat al evenmin, want dan wil iedereen op die ene trein en krijg je derdewereldtoestanden.

Het is opvallend dat er zich zo weinig verkozenen des volks in het debat gemengd hebben. Schrik om hun tong te verbranden waarschijnlijk, want naar buiten komen met een standpunt dat de vakbonden, de NMBS-medewerkers én de gedupeerde reizigers zint, is geen sinecure. Etienne Schouppe, ex-gedelegeerd bestuurder van de NMBS en huidig staatssecretaris voor mobiliteit, was nergens te bespeuren. Op zijn website was het al even stil. Bij al zijn bevoegdheden een hele uitleg, behalve bij het onderdeel ‘Spoorwegen’, daar staat niks.

Als ’t zo zit, staak ik ook.
Sorry.
Nee, geen sorry.
Trek uw plan.

Schrijver: Johan De Smet, 8 november 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.9 met 53 stemmen 489Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)