Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De regels van het leven

Op de schildercursus heb ik gisteren de kleur goud leren maken.
We kregen 3 kleuren tot onze beschikking: geel, vermiljoen (oranje) en indigo (spijkerbroekenblauw). Vooral de laatste kleur wekte onze verbazing. Ik begon te mengen en dacht nog: 'ik zal eens even aantonen dat ik het donkere indigo niet nodig heb. Geel en oranje moeten voldoende zijn om goud te creëren.'

Ik maak nog steeds de vergissing dat als ik iets niet snap, de ander het wel bij het verkeerde eind zal hebben.
Ik mengde mijn geel en oranje naar hartelust, maar er ontstond alleen maar een geler oranje, of een oranjener geel - veel verder kwam ik niet. Met enige weerstand voegde ik er een minimum aan indigo aan toe en het wonder voltrok zich onder mijn handen.
Onnodig te zeggen wat mijn reactie was.

De volgende oefening was om licht te maken. Als voorbeeld lagen er schilderingen van een ondergaande zon, een volle maan in de nacht en een weerspiegelend licht over water. We mochten nu alle kleuren gebruiken die we wilden. En natuurlijk koos ik voor geel, oranje, rood, roze en een beetje indigo, vooruit. Dit keer zou het me lukken. En warempel, het lukte. Ik schiep licht. Het enige nadeel was dat pas wanneer ik bijna met mijn neus op het papier zat, ik het kon onderscheiden van het witte papier waarop het geschilderd was.

En toen viel mij in dat er een wet bestaat voor dit soort dingen. De wet van de polariteit. Geen dag zonder nacht, geen zwart zonder wit, geen licht zonder donker. Ik zag neer op het vel voor mij en wist dat de tegenpool ontbrak. Ik nam een flinke dot donkergroen en bruin, schilderde een berg op de achtergrond, en aanstonds voltrok zich het tweede wonder. Het licht verscheen in al zijn glorie. De donkere berg had het zichtbaar gemaakt.

Met één streek van de penseel had ik Rembrand geëvenaard, ik was achter het geheim gekomen van zijn kunnen. Ik doorzag voortaan iedere poging van iedere kunstenaar om de glorie van God te vangen! Ze houden zich gewoon aan de wetten van de natuur.

Schrijver: Pauline van Munster, 10 november 2009


Geplaatst in de categorie: hobby

3.4 met 5 stemmen 399Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)