Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

H1N1-angst

Nederland is nog nooit zo verdeeld geweest in twee kampen als vandaag de dag.
De ene persoon kan niet wachten en wil het liefst midden in de nacht een griepprik halen bij de huisarts en de ander walgt van de naald en wil hier verre van blijven.
Eén ding is echter bij beide groepen hetzelfde, namelijk angst.

De eerste persoon is bang dat hij dood gaat aan de Mexicaanse griep en dus is de vaccinatie het middel om dat te voorkomen.
De tweede persoon denkt dood te gaan aan de gevolgen van de vaccinatie door alle hulpstoffen die daar voor nodig zijn, zoals kwik.

Zo zie je maar weer dat angst een heel persoonlijke belevenis is.
Maar wat is nu waar? Wordt alles niet tamelijk overdreven? Is de rol van de media dubieus door de boel maar weer eens behoorlijk op te kloppen? Er wordt deze dagen een ernstig beroep gedaan op onze befaamde Hollandse nuchterheid.

Even een cijfer om wat opheldering te geven: op dit moment zijn 11,8 mensen per tienduizend mensen ziek. Dit is een cijfer voor Nederland, maar geldt zo’n beetje voor de hele wereld. Dit betekent dus dat 9.988 mensen van de tienduizend niet ziek zijn. Dit is 99%!
Het is toch te gek voor woorden dat we dagelijks te pas en te onpas worden geconfronteerd met “nieuws” dat slechts over 1% van deze groep gaat? Ik denk dat er meer mensen aan een vorm van kanker lijden op dit moment en dat is behoorlijk ernstiger.
Maar goed, je zult maar in de risicogroep zitten en niet weten wat je moet doen. Ga er toch maar van uit dat de WHO, de verschillende overheden, de medisch specialisten en de wetenschappers het goed voor hebben met de mens en dat het beter is om te vaccineren dan het niet te doen.
Natuurlijk zitten er hulpstoffen in de enting, maar heeft u enig idee wat u dagelijks naar binnen werkt? Een vers visje bij de viskraam? Vergeet het maar, het diertje stikt van de dioxines, opgelopen door alle troep die de mens in de oceanen dumpt.
De griep is wellicht niet zo ernstig als eerst werd gedacht, maar voorkomen is beter dan genezen. Al was het alleen maar om okselfris volgende maand met de hele familie klaar te zitten om de Salmonellakip van het kerstmaal te verschransen.

Schrijver: Harry van der Meulen, 11 november 2009


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.0 met 5 stemmen 409Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)