Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Klinkt Vlaams soms beter?

Uniek, zoveel kwaliteit zo dicht bij elkaar op deze aardbol! Wordt het Herman of Jan Peter? We moeten wachten tot 19 november.
Van Rompuy verklaarde deze week: 'Ik lees, hoor en zie wat er allemaal wordt geschreven. Ik herken er vaak mezelf niet in, noch in het goede, noch in het kwade'.
Hij voegde er geslepen aan toe dat hij niet het voorrecht had ‘bij consensus te kunnen weigeren’. Voor een strijder aan het front fabuleus onzelfzuchtig en filosofisch.

Onze Jan Peter gaat als steeds ‘voor de zaak’. Niet aan te spreken dus op ambitie of nominatie. Onze Zeeuw bleek wel plots in staat vlammend een Europa-lezing af te steken deze week in Den Haag. WOW. De MP ontketend als visionair! Wie nog denigrerend dacht lijkt waardig heroverd.
Onder geflits van fotograven haalde hij voor het eerst gewoon adem, sprak ongekend vloeiend en niemand thuis merkte iets van zijn autocue. Deze Jan Peter is in staat Obama naar de kroon te steken namens heel Europa qua charisma. Mondiaal liggen we op voorsprong. Menselijkerwijs gesproken!

Zelf mogen wij burgers niet meestemmen. Heftig betrokken zat ik pijnlijk met de armen machteloos over elkaar. It’s too much zeggen de Engelsen.
Ineens kwam daar het licht: Zweden, voorzitter nu, zit op het vinkentouw. Het gaat daar om cultuur, onze taal.
Wie kent ze niet, de diplomatieke Bernadotjes! Lijntjes in Stockholm. Pressie van het Nobelcomité om ons een kans te geven. Op een Nobelprijs voor de Nederlandstalige literatuur. Jawel.

Op hun lijst stonden, dat was bekend, Campert Kopland Tellegen en Mulisch. Geen vrouw, geen jongere, geen Belg.
Meteen gebeld naar mijn bron aldaar. Een oude lieve vlam die er pal naast op Sturegatan 14A woont en veel opvangt. En ja hoor, ze hebben Kristien Hemmerechts en Dimitri Verhulst er recent bij gevoegd. Vanwege de Aalsterse connectie (Louis Paul Boon was jaren genomineerd; men heeft schuldgevoel. Terecht- JZ). Maar Dimitri blijkt zelf al een succesnummer: het hele Comité zingt alle dagen zijn Pruimenlied uit ‘De Helaasheid der Dingen’:
'Het wonder is geschied. (x2) Mijn pruim is nat en het regent niet.'

Meteen wordt duidelijk hoe wij ons alsnog kunnen positioneren. Informeer hen eerlijk wie van de twee het best onze taal profileert. Welnu daartoe ontdekte ik vier waardenvrije ijkpunten:

1. Spraakmakend vermogen.
Beiden gaan door voor saaie pieten bij pers en oppositie. Uiteraard. Hebben ze echt wat te melden komt ‘t er niet herkenbaar uit. Huiver om ergens op te worden aangesproken. Van Rompuy is prettiger te aanhoren zoals Vlamingen vrij algemeen makkelijker praten. Balkenende is echter bezig met oefeningen. In zijn Europa-lezing te Den Haag deze week ging hij gewoon door met ademhalen, slikte geen woorden in en niemand zag hem afgeleid naar zijn autocue. Onze Jan Peter toonde daarmee zijn potentieel Obama te evenaren in wereldleiding door charisma.
Voor beide heren blijft de inhoud vooralsnog een probleem.

2. Wereldbeeld
Uit Van Rompuy’s recente Australisch reisboek voor de Gemeente Zonhoven:
'De cultuur hier is Europa. De natuur die van de tropen. Multicultureel geworden, maar rond de Europese stam. De mondialisering van de way of life brengt de uniformisering mee. En toch is Europa naar hier geëxporteerd. Langs de kade staan een stel aboriginals. Zielig.'
Balkenende:
‘Ik begrijp niet waarom jullie zo negatief en vervelend doen. Laten we blij zijn met elkaar. Laten we zeggen: 'Nederland kan het weer!'; die VOC-mentaliteit. Over grenzen heen kijken! Dynamiek! Toch?’

3. Zelfbeeld –
De heer Van Rompuy laat veel aan zich voorbij gaan, hij is wel katholiek maar niet zozeer rooms. Citeert gaarne Elsschot: "Niet doen als Jan Breydel, Borluut, Piet Hein en De Ruyter, maar het hoofd intrekken zoals de verstandige schildpad doet wanneer zij onraad ruikt. Dat is natuurlijk een houding waar je geen decoraties mee verdienen zal, al ben ik daar nog niet geheel zeker van, maar zij biedt in ieder geval de beste kans om God pas te aanschouwen als je zat van de dagen zult zijn."

Balkenende stoort zich wél, aan ontwaarding. Hij schreef ‘Kunst is niet boven alle kritiek verheven, althans zolang de kunstenaar het zelf verbindt met een rekening voor de gemeenschap. De klant moet ook hier het gevoel hebben koning te zijn en geen gekke Henkie’. Wat Van Gogh en Magritte?
Vraag is ook of hij ‘Godverdomse dagen op een godverdomse bol’, Verhulst’s titel, door den strot kan krijgen. Nog los van Dimitri’s evolutie-idee. Toch duidt JP’s briefwisseling met Mulisch niet op veel blad voor de mond. De onzekerheid blijft. ‘Mooie Barend’ Biesheuvel roemrucht AR-voorganger dacht ook in Den Haag vaak vrij maar zijn vrouw Mies hield hem op het vaste pad.

4. Eigen poëtische prestaties
Van Rompuy heet in de USA al ‘an intellectual with a penchant for writing haiku’ terwijl niemand hier zijn kunsten kent. Hij publiceert ze op zijn site. Zijn beroemdste haiku's:

Vlieg
Een verloren vlieg,
vliegt dolend in een vliegtuig.
Zo vliegt ze tweemaal

Water
Plassen wachten
op warmte om te verdampen.
Water wordt een wolk.

Deze laatste van 7 november jl een kwinkslag lijkt het, misschien toch een anti-Zeeuws strijdgebaar.

Onze premier deed het ook, dichten, in een beroemd interview per email met dichter Martijn Benders. Op de vraag ‘Politicus of beroemd dichter, wat zou u als u mocht dan eerder kiezen?’ antwoordde JP:

‘Ik zoek geen roem of faam.
wat heb ik aan die luister?
Aanstonds begint gefluister,
jaloersheid is de naam.

Geef mij maar noeste arbeid
in dienst van die hier leven.
En wilt u nog wat geven,
geef mij dan genoeg tijd
om ook nog te voltooien
wat ik zopas begon.

"Ik kwam, ik zag ik won,"
is voor het CDA een mooie!’

Genoeg lijkt mij voor een objectief oordeel. Mijn voorstel is de schaal van 4 t/m 10 daarvoor te gebruiken. Met de 10 als stem voor Van Rompuy, de 4 voor Balkenende. De 4 koos ik, noorderbuur, uit hoffelijkheid.
De 7 is dan voor het oordeel: ‘laat me koud’. Wat rest voor nuances.

Hier is een Nobelprijs in de maak, losmaken van landsgevoel is gewenst! Ik lobby straks bij de Zweedse ambassade met de uitslag!

www.kannibaal.nl/balkenende.htm


Zie ook: http://hermanvanrompuy.typepad.com/haiku/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 14 november 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 7 stemmen 368Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
oguh
Datum:
14 november 2009
Vanuit de "helaasheid der dingen" juist gelegen onder mijn buikgevoel en door sommigen aangevoeld als een fietsbel mis ik in je betoog de fijngevoeligheid van politieke geslepenheid ter plaatse. Het spreekwoord indachtig "twee honden vechten om een been" gaat een derde er mee lopen.
U vergeet, vergeef me mijn onbeschaamdheid, de Luxemburgse kazakkendraaiers die met alle zekerheid met de afgeknaafde knook gaan lopen.
Het zal dus geen kak of pis zijn maar een simpele kakkewiet waarop Vrouwe Merkel en joker Sarkozy naar hartelust kunnen trappen. Let op mijn woorden. Besluitend met een haiku :

hij hing aan een boom
maar was geen peer of appel
smaakte als een pruim

via je schitterend stukje proza groet ik u compadre

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)