Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Winterhoop

'KNMI verwacht bescheiden winterweer' lees ik op een internetsite.
Ja, hoezo wat is dat voor nieuws? Het is toch winter? Het is toch december? Hier is een ander fenomeen ontstaan. Als de temperatuur een beetje richting de nul graden gaat, dan is dat Nieuws. Dan worden vooral weersvoorspellers euforisch.
“Ja, mensen, we gaan naar de nul graden”, zeggen ze vrolijk, “we gaan zelfs onder de nul! Het wordt echt winter! En er is zelfs een kleine kans op natte sneeuw!”
En dan, als laatste troef, komt de gewaagde voorspelling, dat als de vorst misschien nog een dagje langer aanhoudt, er wel eens een laagje ijs op het water kan staan. Nog niet om te schaatsen, maar je weet maar nooit…..

Hoera! De echte Hollandse winter komt er aan! Tenminste, dat is de wens van de weerexpert. Die wrijft zich in de handen en zegt nog eens rillend, met zijn blik strak op de camera, dat het echt koud gaat worden. De deskundige is blij, want het weer doet toch nog een beetje mee zoals het hoort. Dat we rond deze tijd eigenlijk al lang onder de nul moeten zitten, daar wandelt de deskundige voor het gemak omheen. Hij voorspelt winter, maar meer nog hóópt hij dat het winter wordt. Zo gaat dat ook met andere winterlol zoals een ijsbaantje in de stad, een tentje met erwtensoep, wedstrijden houden in ijskastelen bouwen en ijsfiguren snijden, schaatsen op kunstijs. We zijn met z’n allen een wintergevoel aan het kweken dat er niet meer is.

Als er dan even een koufrontje in aantocht is, zie je de volgende dag mensen dik ingepakt over straat fietsen en wandelen. Zware muts op, handschoenen en dikke das. Ja er zijn zelfs koukleumen bij die hun extra warme ski-boots uit de kast gehaald hebben. Want het wordt heel erg koud volgens de deskundigen.

Al snel blijkt het allemaal wel mee te vallen met dat winterse weer. Een paar dagen later weten we dat het niet meer dan een winterprikje was. Een tijdelijke dip in de temperatuur die standaard een paar graden, of soms vijf graden boven normaal ligt. En na die euforie van de weermannen en weervrouwen komen we weer met beide benen op de grond. En weten we dat we onze hoop niet op de winter van de weerexpert moeten vestigen, maar op de wereldwijde machthebbers die ons klimaat moeten gaan redden.

Schrijver: Rob Chevallier, 14 december 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.5 met 4 stemmen 318Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)