Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een tweede hart

Afgelopen zaterdag zat een volwassen man bovenin het Orpheustheater in Apeldoorn stil te huilen. Beneden speelde het PvdA-congres zich af. Het halve kabinet zat op de voorste rij. Zojuist was er een daverend applaus geweest voor Jacqueline Cramer die beloofde ten strijde te trekken in Kopenhagen en er werd gediscussieerd over een motie over Afghanistan uit Breda. Mensen liepen naar het katheder en spraken dapper hun zinnen naar de volle zaal. Er werd gestemd. Er werd gepraat. Er werd gelachen. Maar naast mij zat een man stil te huilen.

Ik legde een arm op zijn rug. Hij was groter dan ik en dat betekent dat ik in een wat ongelukkige houding terecht kwam. Dat paste prima bij mijn gevoel. Ik wist waarom hij huilde, maar ik kon niet goed met hem meevoelen.

Hij huilde omdat een motie was aangenomen over het ADR, het Actief Donor Registratiesysteem. Tegen het advies van het bestuur in, tegen het beleid van de raadsfractie in Den Haag in, was de motie aangenomen. De man had er jaren voor gevochten en het was zo ver. De PvdA was om.

De maandag ervoor was ik nog op een bijeenkomst geweest waar een ander PvdA-lid principieel tegen de motie was. Een ander stelde dat hij zijn donorregistratiekaart zou inleveren, als dit zou gebeuren. Het feit dat je als je drie maal niets had gezegd, automatisch donor werd, stond hen tegen. En niet zo’n beetje ook. Het was principiële ernst.

Maar wie beschermen ze eigenlijk met hun principe? Ze beschermen mensen die niet in staat zijn te reageren op drie duidelijke brieven. Ze beschermen mensen die daarna nog steeds niet een brief sturen, dat ze van gedachten zijn veranderd. Ze beschermen mensen van wie de familie niets zegt als artsen organen willen weghalen. Na de dood.

Die dode mensen beschermen ze met hun principe.

En ze laten mensen sterven die donororganen nodig hebben om te overleven. Mensen zoals de man naast mij. Een man die streed voor anderen, want zelf had hij al een tweede hart.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 17 december 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

2.5 met 6 stemmen 259



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)