Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Weddenschap

De oude man achter de balie in de winkel heeft een muts op. Het is winter vindt-ie, en dan mag je best laten zien dat je dat leuk vindt. Het is rustig in de winkel en hij staat waarschijnlijk al een tijd de kletsen met de klant voor mij. Die vindt het hele wintergedoe maar niks. Al die sneeuw en rotzooi op de weg, dat is alleen maar lastig. Ik knik mee. Maar dat vindt de verkoper niet leuk. Twee onwillige klanten, dat is hem te veel. Hij trekt een verontwaardigd gezicht.

"Hoe kunnen jullie nu zo denken? Het is toch prachtig met die sneeuw? Nu hebben we eindelijk een echte Hollandse winter en dan is het alweer niet goed."
Hij spreidt zijn handen en kijkt ons vragend aan. "Nou, de treinen en bussen kunnen er in ieder geval niet mee om gaan", merkt de andere klant op. "Wat een amateuristisch gedoe. Dat slaat toch helemaal nergens op." "Gelukkig wordt het volgende week al weer minder koud", vul ik aan. "Een lange koude winter zit er niet meer in tegenwoordig." De andere klant knikt instemmend.

De verkoper schudt zijn hoofd. "Aha, jullie zijn van de klimaatverandering zeker? Nou, daar geloof ik dus helemaal niks van. Dat is allemaal bedacht door handige jongens die geld willen verdienen. Je ziet nu toch dat het niet waar is?" Hij trekt zijn muts recht en wijst dan naar de donkere lucht buiten. "We krijgen nog meer sneeuw vandaag."

We zwijgen allebei en van die stilte maakt de verkoper handig gebruik. "Ja, dat geloven jullie niet hè? Zal ik jullie eens wat vertellen? Dit is nog maar het begin. We gaan nog een lange strenge winter krijgen, dat is wat ik zeg."
Ik wissel een blik met de andere klant. We zwijgen nog steeds. We weten wel beter. Als de Aarde in de komende jaren al twee graden mag opwarmen, hoe kunnen we dan ooit nog strenge winters krijgen?

"Geloven jullie me niet?," merkt de man op. "Dan zal ik jullie nog eens wat vertellen. Ik heb een weddenschap afgesloten. Op 18 februari krijgen we een Elfstedentocht, daar kun je op rekenen." Hij kijkt ons triomfantelijk aan en steekt zijn hand uitnodigend naar ons uit.
"Wedden?"
We aarzelen allebei. Klimaatverandering ja, maar deze weddenschap durven we toch niet aan.

Schrijver: Rob Chevallier, 28 december 2009


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

3.3 met 3 stemmen 357Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)