Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Afghanistan

Vier jaar geleden zond Nederland troepen naar Afghanistan. Het werd verkocht aan de PvdA-leden en misschien ook wel aan de PvdA-top als opbouwmissie, waarbij misschien ook gevochten zou worden.
De PvdA stemde met moeite in, mede omdat het kabinet een afspraak maakte dat de troepen na twee jaar teruggehaald zouden worden. Met de NAVO werd afgesproken dat die voor vervanging zou zorgen. Bert Koenders stelde in de Tweede Kamer dat het twee jaar was: twee jaar is twee jaar en geen vijf jaar.

Na twee jaar bleek dat de NAVO geen vervanging kon vinden. We moesten blijven omdat, ik verbaas me soms over formuleringen die politici vinden, de NAVO de afspraak niet nakwam. Als ik bij een bakker afspreek dat ik een brood krijg als ik betaal, dan lijkt het me normaal dat ik ook niet hoef te betalen. Maar nee, in de politiek moet je soms toch betalen. Ik ben bang dat achter de formulering een afspraak met de NAVO zat, dat we zouden vertrekken tenzij de NAVO geen vervanging zou vinden.

Maar de PvdA haalde wel binnen dat we een eenzijdige afspraak met de NAVO maakten. We zouden nu, ongeacht of de NAVO vervanging zou vinden, vertrekken. Dat had te maken met de spankracht van ons leger. Uit diverse bronnen werd duidelijk dat deze vechtmissie, die allang niet meer op een opbouwmissie lijkt, te kostbaar wordt. We kunnen het leger nauwelijks nog goed uitrusten. We moeten steeds duurder materieel kopen, omdat jeeps en normale vrachtwagens onveilig zijn. We kunnen ook nauwelijks genoeg mensen vinden, want wie wil nu zijn leven wagen voor het goede doel? Een vechtmissie?

Komend jaar moeten we weer beslissen. Twee jaar is vier jaar, maar wordt het ook vijf, zes jaar? Er lag 12 december een motie op het PvdA-congres dat er een extra congres zou moeten komen, als het kabinet zou besluiten, dat we langer blijven. Maar de motie werd afgeraden, want we zouden vertrekken. Dat is een merkwaardige constructie, want de eigenlijke reden is natuurlijk dat een extra congres erg duur is en we willen als PvdA best wat aan de democratie besteden, maar het moet niet te gek worden. Maar door deze afwijzing zei de fractie eigenlijk dat we voor een volgend gepland congres het standpunt niet veranderen.

Heel mooi.

Maar donkere wolken pakken zich samen: het CDA is al aan het draaien.

Gelukkig Nieuwjaar.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 31 december 2009


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.2 met 4 stemmen 500Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)