Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dwaze vaders

Vandaag zag ik er weer eentje. Zo’n dwaze vader. Hij sprak met trage woorden en keek lodderig uit zijn ogen. Op zijn schoot zat een peutertje – vaders oudste – dat zojuist voor de zoveelste keer op die dag in de broek had gepoept. Terwijl het meiske toch al een half jaar tot zindelijk was verklaard. En wie mocht de prut dat uit het ten onrechte luierloze broekje was gelekt op het IKEA tapijt opruimen? Hij dus, die arme dwaze vader.

Verliefdheid, relatie, samenwonen, kindertjes krijgen, trouwen. Het was zo’n mooi ideaal. Maar de hypotheek moet betaald. En op zijn werk verwacht zijn baas volledige en onverkorte inzet. Niks geen deeltijd of zorgverlof. Een flexibele baan die elk half jaar met een half jaar wordt verlengd. En overwerken en ploeteren zult ge, hoor je? Anders vlieg je eruit. Van school, mam noch pap leerde hij vroeger huishouden, boodschappen doen, administratie voeren. En hoe in hemelsnaam om te gaan met tetterende buren die je uit sociale correctheid nog aardig moet vinden ook?

We praten verder. Door de klanken van de kinder-tv heen. En voorzover binnenkomende email, mobiele en vaste telefoon of aanbellende buurkindertjes het toelaten. Intussen is de baby – vaders jongste, maar niet lang meer want de derde is op komst - aan het krijsen geslagen. Gek, dat hij maar geen middagdutje wil doen. Al zijn dwaze vriendenvaders hebben baby’s die urenlange dutjes doen, maar hij niet. ‘Ach,’ zei de buurman die op alles raad weet, ‘hij wil wakker zijn. Prima toch?’ ‘Ja,’ antwoordde de dwaze vader – de sul – maar hij dacht: sliep de baby maar dag en nacht want dan kon ik ook slapen.

Nee, het ligt natuurlijk niet aan zijn vrouw. Zij ploetert ook wat ze kan. ’t Is wel vreemd dat zij wel altijd zorgverlof kan krijgen als een van de kinderen ziek is. En dat thuiswerken voor haar geen probleem is want haar werkgever barst van begrip voor de moeilijke positie van de werkende jonge moeder.

Jammer toch dat het zo gelopen is, beste dwaze vader. Wat zeg je? Heb je al je hobby’s moeten opgeven omdat je er niet meer aan toe komt? En voor seks hebben jullie geen fut meer?
Kom op, dat kan zo niet. In de aanval.
Regel dat je morgen vrij bent. Bel je vrouws werk op en zeg dat ze morgen zorgverlof heeft. Besteed de lieve kindertjes uit aan een wijze pappie of mammie, opa of oma. Zet telefoons en deurbel uit. Daarna verras je je geliefde. Na het eten sleep je haar naar boven en je vrijt de hele avond en nacht. Ja, kan best als ze zwanger is. Gewoon doen, dwaze vader. En morgen ben je een verfriste, knappe man.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 8 januari 2010


Geplaatst in de categorie: mannen

4.1 met 10 stemmen 578Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bas Hoorn
Datum:
9 januari 2010
Hilarisch dit artikel. Zo ontzettend herkenbaar!
Ik ben zelf dan co-ouder van twee jonge kinderen maar geen dwaze vader!
Ik ken ze echter wel! (en ook dwaze moeders).

Voor hun heb ik een leuk artikel.
Kijk maar eens op:
www.bashoorn.nl/work-life-balance-voor-vaders-10-tips/

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)