Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Her majesties loyal opposition

‘Pas op,’ waarschuwden ze me, ‘zij is van de ChristenUnie’. Ik stond voor een groep studenten van de Hanzehogeschool die een vak overheidscommunicatie volgden. Ik was gevraagd om te vertellen over het referendum 2005, omdat ik daar een boek over geschreven had en zij iets wilden vertellen over interactieve beleidsvorming.

Ik moest meteen uitleggen dat referenda volgens mij niets met interactieve beleidsvorming te maken hebben. Interactief betekent niet een keer iets roepen, maar overleg. Actie tussen groepen. Interactieve beleidsvorming betekent dat burgers regelmatig met de overheid spreken over het te formuleren beleid, terwijl bij een referendum de kiezers een keer iets kunnen zeggen over wat de overheid heeft bedacht. Ze mogen bovendien maar twee dingen zeggen: ja of nee. Er is geen mogelijkheid voor onderhandelingen, geen nuancering en dus geen interactie. Vind ik.

Maar daar wilde ik het niet over hebben. Ik wilde uitleggen dat de ChristenUnie, hoewel een oppositiepartij, toch het voorstel steunde. Ze deed dat niet, omdat ze hoopte daarmee bij de volgende verkiezingen in de coalitie opgenomen te worden of om een andere partij een hak te zetten, nee, ze stelde zich op als wat de Engelsen zo mooi noemen 'her majesties loyal opposition'. En dat doet ze altijd, bij elk onderwerp. Daarmee bewijzen ze de democratie een grote dienst. Als je op de ChristenUnie stemt, weet je altijd wat je krijgt. Zij volgen de peilingen niet, zij zijn niet blind 'voor' als ze in de coalitie zitten of blind 'tegen' als ze in de oppositie zitten, maar wegen alles af aan de doelen van hun partij. Ze zullen daarbij best onderhandelen en soms toegeven om elders meer hun zin te krijgen, maar ze blijven een respectabele partij, een echt democratische partij. Zo hoort het, vind ik.

Dat ik dat vertelde, kan de betreffende studente me niet kwalijk hebben genomen.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 7 januari 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

2.3 met 6 stemmen 334Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)