Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Cursus liegen en bedriegen

Als je het leuk vindt om in de publiciteit te staan moet je burgemeester worden. Ook al is je werkplaats nog zo klein, je weet dat je ooit in de schijnwerpers kan staan. Zedenzaakje, een paar mensen die elkaar in de haren vliegen, gevalletje van diefstal of wat dan ook. De pers springt er meteen bovenop en je kunt als burgemeester geweldig interessant gaan doen voor de camera. Je werpt je op als een eerbiedwaardige en doortastende man, die boven iedereen verheven is en het allemaal het beste weet.

Ja, natuurlijk is Gerd Leers ook zo’n man. Hij is niet voor niets burgemeester geworden. Maar deze man heeft nog meer plannen. Die gebruikt het ambt van burgemeester om zelf nog hoger te stijgen op de politieke ladder. De man wist tijdens zijn loopbaan bijna maandelijks de landelijke media te bereiken. Tja, als je dat kunt als burgemeester, dan ben je klaar voor de landelijke politiek. Maar Leers maakte zich minder geliefd in Den Haag met zijn alternatieve plan voor het Nederlandse softdrugsbeleid. Weg Haagse carrière, zo leek het.

Dus bedacht Leers een laatste truc. Op de avond dat het kabinet dreigde te vallen, dacht Leers dat zijn moment gekomen was. Hij regisseerde zijn eigen afscheidsshow met een maximum aan dramatiek. Wetende dat alle camera’s op hem gericht waren, nam hij theatraal zijn ambtsketen af en gaf die aan zijn buurman. Nog even in de ogen wrijven en dan op naar de verzamelde pers.

Maar Leers rekende buiten Balkenende. Die blijkt nog slimmer in het zoeken van publiciteit. En in het draaien, liegen en bedriegen. Balkenende heeft het weer eens gered en Leers blijft met lege handen achter. Maar niet voor lang dat zal duidelijk zijn. Want Leers is een slimme leerling van de Balkenende-school. Excuses maken, draaien, wentelen en huichelen, dat zit wel goed. Maar een beetje meer geniepigheid en leugenachtigheid moet bij Leers nog bijgespijkerd worden. Gelukkig weten de de ervaren Haagse Balkenendes daar wel raad mee. Kleine cursus liegen en bedriegen en hup, minister worden. Gerd Leers gaat het helemaal maken daar in Den Haag, dat is zeker.

Schrijver: Rob Chevallier, 18 januari 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 4 stemmen 1.531Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)