Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oneerlijk duurt het langst

Rob Schoemaker klaagt in de NRC van 19 januari dat het voor mensen uit de buitenwijken van Amsterdam duurder is om met het openbaar vervoer in de binnenstad te komen, dan voor mensen die op de Dam instappen. Afgezien van de vraag wie op de Dam in een tram stapt om naar de binnenstad van Amsterdam te gaan, is het toch een beetje klein leed.

Wie in de buitenwijken van Amsterdam woont, woont goedkoper of ruimer dan mensen in de binnenstad. Is dat eerlijk, Rob?
En oh ja, er zijn misschien ook wel sociale huurwoningen in de binnenstad en wie daar woont, betaalt weer veel minder dan diegenen die een dure koopwoning hebben. Is dat eerlijk?
Parkeerplaatsen zijn ook stinkend duur geworden, maar sommige mensen hebben helemaal geen auto en zijn daardoor veel goedkoper uit. Zouden die daarom niet extra voor het openbaar vervoer moeten betalen ten opzichte van mensen die soms het openbaar vervoer ontlasten en ervoor kiezen om met de dure auto naar een dure parkeergarage te gaan?

Rob wil een eenheidstarief voor het openbaar vervoer voor heel Amsterdam. Dat zou onderbenutting van de voorzieningen in de binnenstad verminderen. Maar dat is niet eerlijk! De mensen uit Hilversum en Zaandam willen ook wel naar de voorzieningen in Amsterdam en die moeten dan veel meer betalen dan iemand uit Buitenveldert of Oostzaan. Bovendien bevinden zich in Amsterdam voorzieningen die voor heel Nederland werken. Neem bijvoorbeeld het hoofdkantoor van de PvdA. Een PvdA-lid uit Amsterdam kan dat voor een schijntje bezoeken vergeleken met een lid dat uit Uithuizen of Goes moet komen. En dan heb ik het nog niet eens over de reistijd.

Het wordt dus tijd voor een eenheidstarief voor heel Nederland. Als een plaats een nationale voorziening heeft, Den Haag en Amsterdam zitten er tjokvol mee, dan moet iedereen uit heel Nederland voor hetzelfde tarief naar die plaats kunnen reizen. Heel Nederland betaalt immers voor de voorzieningen in die steden!

Maar dat is niet eerlijk! Want dan wordt het duurder om van Hardenberg met het openbaar vervoer naar de dierentuin in Emmen te gaan dan naar de dierentuin in Artis. Artis concurreert dan alle dierentuinen weg! Dus moet er maar een eenheidstarief komen voor alle reizen in Nederland.

Maar dat is niet eerlijk! Want reiskosten bestaan niet alleen uit geld, maar ook uit tijd. Kortom: wie een kort ritje maakt, moet meer betalen dan iemand die van ver moet komen. Echt eerlijk zou dus zijn dat je een bonus krijgt als je van Delfzijl naar Amsterdam reist, maar dat je van Buitenveldert naar de Dam moet ongeveer veertig, vijftig euro moet betalen.

‘Maar’, hoor ik Rob al kermen, ‘dat is niet eerlijk!’.

Ja Rob.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 21 januari 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 5 stemmen 296Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)