Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Participatie

Participatie is een heel raar woord. Burgerparticipatie. Heeft u dat wel eens gedaan?

Participatie betekent deel uitmaken van, meedoen. In overheidsland betekent het dat je mee mag doen met de samenleving. Tenminste, zo vertelt men ons dat. Maar als je goed kijkt naar de betekenis, bedoelen ze toch iets anders.

We doen immers al ontzettend mee zonder dat we ergens inspreken of meedenken. Tenminste, ik denk dat u net als ik winkelt, woont en misschien zelfs werkt. Ik neem dagelijks duizenden beslissingen en verander de openbare ruimte door mijn auto te verplaatsen, mijzelf te verplaatsen of door de stad te fietsen. Ik doe iets aan de sociale werkelijkheid door mensen te groeten of een praatje te houden. Ik geef een vriend een tip, krijg een glimlach van een kind, aai een hond en ga naar een vergadering van mijn vereniging.

Maar als een ambtenaar zegt dat ik participeer treed ik binnen in zijn bijzondere wereld, de wereld van ambtenaren. Dan denk ik mee over de ruimtelijke ordening of de wet maatschappelijke ondersteuning. Burgerparticipatie is volgens ambtenaren iets heel anders dan gewoon leven. Je maakt een grote stap van je eenvoudige en onbelangrijke privéwereld naar de grote en gewichtige publieke wereld van ambtenaren.

Omgekeerd spreken we niet over participatie als de overheid zich met ons bemoeit. Als ambtenaren hun wereld uitgaan en de onze betreden heet dat anders. Dan noemen we het belasting, subsidie, dienstplicht, vergunning, boete, onteigening, uitkering en ga zo maar door.

Maar waarom heet dat geen participatie? Waarom is het participatie als ik naar een bijeenkomst ga die door een ambtenaar is georganiseerd en niet als ik een paspoort haal?

Het is een raar woord.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 28 januari 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.0 met 3 stemmen 276Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)