Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

IJskoud de nacht in met een columnist

Het was me de week wel. Het klimaat wisselde meermalen vaak op één dag, en dan nog plaatsbepaald. Trok de vorst uit de grond terwijl de sneeuw smolt, elders bleef poollandschap met dikke lagen ijs behouden. Dat kan allemaal in dit prachtige kikkerland. Er was veel nieuws onder de zon.

In Egmond gingen ze op zoek naar twee wildloopsters. Niemand weet wie ze zijn. Of waren. Maar ze zijn tenminste nog gezien. De halve marathon begin januari was afgelast. Nogal laat kwam die tijding en velen starten sowieso jaarlijks op de automaat. Los van het startbewijs.
Zodat het er om spant bij Egmond.

Lag de branche overal stil, in Hoorn werd gelapt tot de klimlimiet. Die bleek tien graden onder nul tot drie hoog. De mannen van Fa Wedding hadden graag juist nu hun uitschuifbare spons-met-eigen-watertoevoer willen gebruiken voor hogere kantoren.

Een vroege Vlaamse fietser wist dinsdagochtend wat hij zag: een circumzenitale boog. Gevormd door brekend zonnelicht in ijskristallen. Wel in de kleuren van de regenboog maar met rode bolle kant naar onder, bij lage opkomende zon. De Kempenaar was helaas te vroeg, hij bevroor bij de pinken.

Donderdag vroeg bracht Willem Alexander onaangekondigd een werkbezoek aan Nederlek. In een verlengde blauwe Volvo Sedan. Gaat hij toezicht houden bij nationale trots Spijker? De geruchten zwellen reeds aan.
Als voorzitter van de commissie Water dronk hij eerst een bak koffie in Opperduit. En checkte vervolgens Lekdijkwanden op lekken voor omwonenden. Die bleken er niet. Buiten beeld bleef de optie of ijsschotsen soms de lekken stopten.
Zijn linkerarm hing er nog bij, opgebonden in een doekje. De schaatsbreuk op de Uithof was dus nog niet geheeld. Misschien was de prins uit op een verzetje.

Het ijs was als vanouds ongelijk verdeeld. Diezelfde donderdag wandelde een bejaard echtpaar bij Gaast(Fr) nog het bevroren IJsselmeer op. Tot ze drie kilometer verder in dichte mist verzeilden. Ze gaven verdwaald zelf SOS-sms’jes naar de wal en werden met infrarood opgespoord.

In Herentals(B) kwam de geëlektrificeerde trein naar Turnhout door een niet als fout te traceren wisselfout op het spoor naar Mol. ‘s Avonds in het donker. De spooktrein viel spoedig stil omdat het parcours Mol geen bovenleiding kent. De reizigers wisten van niets en kregen de diffuse verklaring stroompanne met blokkade. Ze dachten ja hoor zijn wij weer ingesneeuwd. Tot een diesellocomotief ze terugtrok.

Pluto werd van oranje 20% roder. De dwergplaneet vertoont opmerkelijke verschijnselen aan de oppervlakte. Door schuivende ijsschotsen. Op foto’s van telescoop Hubble.
Het ijs van Antarctica rook naar alcohol snoof Fastier uit Nieuw-Zeeland. Hij trof de vijf kisten whisky en brandy aan die Ernest Shackleton in 1908 begroef. Gebroken of aangebroken – dat is nu de kwestie.

Foutenfestival onder klimaatonderzoekers. De smeltdatum van Himalayatoppen bleek eerder al gejat uit een scriptie en niet geverifieerd. Het gebeurt duidelijk later. Kenners zeggen dat dit type fout kan voorkomen maar heus niks aan de strekking van de boodschap verandert. Toch eiste Minister Cramer deze week voortaan slechts zekerheden in rapporten van het klimaat panel IPCC. Onderzoekers met ruime marges willen hun voorspellingen voortaan al voor zichzelf houden.

In Buitenveldert nam een agente woensdag poolshoogte op de Weldammelaan. Bij groeiend publiek rond een veldje. Met daarop een groot aantal onwaarschijnlijk hoge molshopen. Terwijl zij schreef kwamen er nieuwe bij. De mensen waren het niet eens.
Sommigen spraken van een dol gedraaid mannetje, anderen van een te vroeg manziekvrouwtje. Een grijsaard in een ruitjespak zelfs van groepsseks. Een verpleegster vertrouwde het niet en wilde een dopingonderzoek. Iemand van de Pinkstergemeente zag vrolijke opluchting in de natuur. Een magere dame vermoedde dat de mol zijn wormenbal kwijt was. Een paar dat op elkaar steunde herkende patronen en kon zich er niet los van zien. Reïncarnatie. Een fietster die afstapte zei 'schei toch uit. De lieve beestjes spelen dat het een lieve lust is'.
Een leraar zag de hopen als uiting van het mollenprobleem: ze slaan geen vet op en moeten elke dag eten. Honger in bevroren grond.
Bij de eerste ijzel week de oploop uiteen. De agente sms’te: Vrede op aarde de menigte bedaarde assistentie hoeft niet met ijzel die hopen dicht giet.

In Boskoop wilde Japie vrijdag nog schotsie springen. Hij sprong pardoes in de sloot.

Tot slot, het vriest licht op een oude schots, daarom tijd om het ijs met S. Montag te breken in de Nacht van de Columnist.
Stadsschouwburg Amsterdam vandaag zaterdag 6 februari.


Zie ook: http://www.nrclux.nl/De-n...-van-de-columnist/nl/page/522/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 6 februari 2010


Geplaatst in de categorie: natuur

3.7 met 3 stemmen 506Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)