Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Controversieel

Het woord controversieel is deze dagen ineens hot. Politici, altijd al gewend om dingen vooruit te schuiven en uit te stellen, kunnen dat verschijnsel nu in één woord vangen. Vreemd, dat was mij bij eerder gestrande, en dus demissionaire kabinetten niet opgevallen. Zou het iets met de PVV te maken hebben? Want die, ja ietwat controversiële partij, had bij vorige verkiezingen nog niet zo veel macht als nu.

Het intrigerende woord komt uit het Latijn lees ik. Het is afgeleid van contra (tegen) en vertere (wenden). Kijk dat zegt mij al iets meer. Dat doet denken aan de jaren zestig van de vorige eeuw, toen je lekker overal tegen kon zijn en dingen een rare wending kon geven. Dat waren nog eens andere tijden! Mensen naakt op het toneel, open en bloot seks op tv, Prins Bernhard die de boel bedonderde, Beatrix die met een Duitser trouwde, rookbommen en rellen op de Dam. Ja, dan denk je meteen aan controversiële dingen.

Maar nu? De kilometerheffing, de AOW-leeftijd, Curaçao en St. Maarten, het klimaatbeleid. Dat zijn allemaal controversiële zaken volgens politici. Gaap. Wat moet ik daar nu mee? Dan kan ik nog wel ergere dingen bedenken. Wouter Bos die plotseling z’n baan opzegt om meer tijd aan z’n gezin te besteden. En Eurlings die hetzelfde doet om bij z’n mooie vriendin te zijn. Balkenende die juist besluit om nog langer door te gaan, terwijl z’n dagen geteld lijken. Is dat allemaal controversieel? Best wel, al heeft geen enkele politicus het C-woord genoemd in dit kader.

En een minister die een poging doet om sexy te zijn op de cover van een veel te duur tijdschrift met nota bene haar eigen naam? Behoorlijk controversieel dacht ik zo. Maar dat levert slechts een officiële motie van treurnis op.
Nou ja, dat klinkt eigenlijk ook wel goed.

Schrijver: Rob Chevallier, 15 maart 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

2.0 met 1 stemmen 239Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)