Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

A man’s mind

Een 26-jarige man vermoordde de 12-jarige Milly Boele. De man – ene Sander V.- blijkt politieagent te zijn. En een overbuurman van het meisje.
We zijn met stomheid geslagen. De samenleving is gewond.

We waren al behoorlijk gehard. Vorig jaar werden we opgeschrikt door een gestoorde man die baby’s neerstak in een Belgische kindercrèche. Pas geleden was er het drama, net over de grens, van een ‘sympathieke’ leraar die zich ontpopte als seriemoordenaar. Langer geleden hadden we Dutroux die meisjes martelde in zijn kelder. En een Franse Boswachter die twintig lustmoorden op zijn geweten heeft. In Nederland hadden we de Schiedammer parkmoord en Campermoordenaar Van D. Van recenter data kennen we Benno L.

Maar de toedracht rond de dood van Milly is een mokerslag. Het vertrouwen dat een kind mag hebben in een buurman die bij de politie werkt in de kiem gesmoord.
Vergeving is nu een vergeten woord.

Politici en bestuurders houden zich niet met ‘incidenten’ bezig. Er wordt gezegd dat er altijd ‘gestoorde lieden’ zullen zijn die je toch niet kunt stoppen. Media-idolen praten liever oeverloos over allerlei onbelangrijke zaken. Ruim baan aan vrouwzoekende boeren, romances van sterren of de bedreiging door hoofddoekjes. En schrijvers lullen zich suf over moeilijke voeten of kappersbezoekjes.
Maar hoe te voorkomen dat meisjes verdwijnen en worden verkracht en vermoord? - daar zouden we best ietsje vaker bij mogen stilstaan.

Als je de lange rij van daders van schokkende misdrijven ziet, kun je er niet omheen – allemaal mannen. Dus - what’s in a man’s mind? Freud was er al mee bezig. De samenleving is er nog steeds niet achter. Frustratie? Ontspoorde lust? Of toch psychische defecten en drugs? In de kelder van de mannelijke psyche huist een grommend monster.

Bestuurders, denkers en programmamakers moeten het monster te lijf. Er meer over te weten komen. Het uit zijn donkere hol trekken, ontmaskeren en voorgoed muilkorven.
Laat de samenleving beginnen met het dempen van de put voordat een volgend kalf verdrinkt.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 19 maart 2010


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.2 met 15 stemmen 754Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)