Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wapenfeiten

Als je tegenwoordig niet echt in Brussel moet zijn, blijf je er maar beter weg. De kans dat je er door een gerichte of verdwaalde kogel het leven bij inschiet is groter dan ooit. Dan sta je voor het rode licht te wachten op groen en ineens wordt alles zwart voor je ogen. Een kogel dwars door je hoofd, met de Roemeense groeten van een voortvluchtige overvaller omdat je je auto niet wou afgeven. En daarna nog één, om maar te zeggen hoe erg hij het vond dat je niet wou uitstappen. Moeder van drie kinderen of niet.

Het is dus nogal wat, in de hoofdstad van Europa. En zoals altijd in een land waar er eerst slachtoffers moeten vallen voor er iets gebeurt, zo ook nu. Er komt een hele discussie op gang over het toenemende geweld en het feit dat iedereen tegenwoordig een wapen heeft, en erger nog, het te pas en te onpas gebruikt.
Enkele jaren geleden konden wapenbezitters hun wapen inruilen of een vergunning aanvragen. Ondertussen heeft naar schatting slechts 10% van de wapenbezitters een vergunning voor het wapen in het nachtkastje. De rest is illegaal.

Ook de man die vorig weekend in Bilzen zijn zoon van 15 doodschoot, het daarna op zijn ex gemunt had, maar in ruil een politieagent van het leven beroofde, had geen vergunning. Laat staan gezond verstand.

Tientallen vragen rijzen. Al is er maar één die overeind blijft: wie heeft er in godsnaam een wapen nodig? De voorzitter van de vzw ‘Actieve Verdediging der Wapenliefhebbers’ antwoordde volmondig: iedere burger. En hij legt uit waarom: ‘Een inbreker zal wel twee keer nadenken als hij weet dat er iemand met een wapen op hem zit te wachten eens de voordeur is opengebroken.’ Een inbreker die twee keer nadenkt, het zou een primeur zijn. Gevaarlijke organisatie, die ‘Actieve Verdediging der Wapenliefhebbers’. Misschien zelfs nog gevaarlijker dan de wapens die ze adoreren.

Als voorzitter van de ‘Actieve Verdediging der Vrede’ pleit ik voor het laten smelten van alle wapens. Want wie heeft er nu een wapen nodig? Maar niemand stelt mij de vraag, want ik ben de voorzitter van een vzw die niet bestaat.

Schrijver: Johan De Smet, 21 maart 2010


Geplaatst in de categorie: geweld

4.8 met 99 stemmen 1.544Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)