Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stakende schoonmakers

Maandenlang al voeren de schoonmakers actie. Voor meer maandloon dan de schamele 1200 euro die ze krijgen. Bij een voltijdbaan op een 0-urencontract wel te verstaan. Dat betekent dat je niet verzekerd bent van werk. En dat je als je eisen stelt of kritiek uit, kunt vertrekken. Want, zo zegt de werkgever, voor jou tien anderen.
Ook voeren de schoonmakers actie omdat ze meer respect willen. Van hun bazen, van het personeel in de bedrijven waarin ze werken, van de maatschappij.

Als de straten een tijdje niet worden schoongemaakt, verslonst de boel. Laat je de perrons aan hun lot over dan glijd je binnen de kortste keren uit over de kots van drinkebroers. Als je op je werk of bij je thuis een maandje de boel de boel laat, krijg je ongedierte.
Een belangrijke taak dus - dat schoonmaken.

De werkgevers in de schoonmaakbusiness zeggen: we geven jullie een procent meer loon, dus wat zeur je nou? Ga nou maar gauw weer aan het werk want het is crisis en onze opdrachtgevers hebben niet meer centen dan dit.
En ondertussen bij het CBR en de banken en in de toppen van de schoonmaakbusiness…bonustime, soms wel een ton per manager. Vangen hoge bomen veel wind? Forget it – euro’s vangen ze.

Nee, staak maar door schoonmakers en trek die kapitalisten het vel over de oren totdat ze gaar smoren in hun eigen vuil.

Nu we het toch over uitbuiting hebben. Ook hoger opgeleiden hebben het in deze tijden niet makkelijk. De werkgevers lobbyden jarenlang om het ontslagrecht te versoepelen. Namen jonge mensen en herintreders alleen nog maar aan op tijdelijke contracten. Of huurden slechts mensen in via uitzendbureaus. Als dit te pas kwam om het arbeidsrecht te omzeilen verzonnen zij een creatieve list. Dus is er een grote groep starters op de arbeidsmarkt die jaren onafgebroken zich uit de naad werkt, maar steeds via flexibele contracten.

Naar een vast dienstverband konden zij fluiten. Nu helemaal want in deze tijden van crisis mag je al blij zijn als je contract weer tijdelijk wordt verlengd. Dus blijft de flexibele werknemer eeuwig bungelen aan een jojo-touwtje.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 26 maart 2010


Geplaatst in de categorie: woede

4.6 met 7 stemmen 562Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)