Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bezuinigingsgevoel

De grote Nederlandse bezuinigingsdans is begonnen en die gaat in ieder geval door tot 9 juni. Alsof het een enorme ballonnenwedstrijd is zullen de komende maanden de wildste ideeën de lucht in geschoten worden. Dat wordt oppassen want vreemde hersenspinsels kunnen rare dingen opleveren waar we nog jaren last van hebben.
Dat bleek dit weekend. Het uur dat we inleveren voor de zomertijd is ooit bedacht om te besparen. En jawel, elk jaar ben ik dan een paar weken uit m’n ritme. Ik krijg eerder honger, ik ga eerder eten, ik ben eerder moe, wil eerder slapen, ben op een rare tijd wakker en meer van dat soort ellende. Maar het went ook elk jaar weer, dat geef ik toe.

Zaterdagavond heb ik een uur lang in het donker gezeten. Ook zo’n besparingsidee. Iedereen over de hele wereld doet een uur lang het licht uit. Nou ja, op plaatsen waar het klaarlichte dag is, heeft dat weinig zin natuurlijk. Maar in Europa is het dus zaterdagavond en daar zit je dan, in het donker. Televisie en computer geven ook licht dus die mogen niet aan, vind ik. Dan maar een beetje naar buiten staren, wat kan een uur dan lang duren. Nee, aan deze besparing ben ik nog niet gewend. En velen met mij want ik zag vanuit mijn donkere kamer een heleboel huiskamers waar nog wel gezellig het licht brandde.

Of dit idee de toekomst haalt moeten we dus maar afwachten. Dat geldt ook voor de productie van de kartonnen wc, de hypotheekrenteaftrek, het verdwijnen van de waterschappen en het verminderen van ministeries, gemeenten en provincies. Ik heb zo’n vermoeden dat ik van die aangekondigde ideeën nog heel lang last ga krijgen. Ik zie mezelf al zitten op een kartonnen wc, uren lang in het donker, moe en hongerig. Geen enkele ambtenaar in zicht die mij kan redden.
En de hele tijd zal ik mijzelf voelen alsof ik een uur verloren heb.

Schrijver: Rob Chevallier, 29 maart 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 3 stemmen 299Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)