Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Poliziek

Geachte Heer Bracke, Beste Siegfried,

Ik lag al even op mijn gat als de Belgische regering toen je deze week bekendmaakte dat jij - veruit de beste VRT-journalist allertijden - in de politiek stapt en lijsttrekker wordt voor de N-VA in Oost-Vlaanderen op 13 juni. De N-VA dan nog, de Nieuw-Vlaamse Alliantie! Wie had dat gedacht? Terwijl iedereen er bijna zeker van was dat je een socialist was, de zeldzame keren dat uw journalistieke onpartijdigheid een barst vertoonde. En dan de reden waarom je in de politiek stapt! “Uit verontwaardiging”! Je kon het niet meer aanzien!
Siegfried, lieve Vlaamse vriend, er is niemand die het nog kan aanzien, moeten we daarom met z’n allen in de politiek?

Ik zie u al zwaaien met uw Vlaamse vlag op het volgende N-VA-congres. Dat is toch niks voor u? Je bent ervan overtuigd dat we dit land alleen aan de gang kunnen houden met een verregaande staatshervorming. Kan je niet gewoon FOERT zeggen, zoals iedereen? En niet gaan stemmen, of wel gaan stemmen, maar dan geen bolletje rood kleuren, snap je? Want rood is toch uw kleur niet blijkbaar. Dat zou pas een signaal zijn aan die nieuwe generatie politici die er niks van bakt. Allemaal blanco stemmen. ‘Jullie nemen geen beslissingen in dit land, wij dan ook niet.’

Ik hou mijn hart vast voor het zootje ongeregeld dat zich graag Bekende Vlaming laat noemen en de komende dagen nog in de politiek gaat stappen.
Donderdag nog Professor Kerkelijk Recht Rik Torfs, naar de CD&V.
Een paar uur daarvoor de ex-voorzitter van Amnesty International België, Professor Eva Brems, naar GROEN! We hadden al ex-missen, zangeressen, judoka’s en voetballers in de politiek, dat moet maar eens stoppen. Enkel schoenmakers hadden we nog niet, die blijven tenminste bij hun leest. Politiek is een serieus vak en moet door serieuze mensen beoefend worden, niet door troubadours die enkel teren op naambekendheid en niet op inhoud.

Is dat trouwens de nieuwe meesterzet van de politieke partijen? De schade proberen te beperken door nieuwe, onbezoedelde kandidaten uit hun hoed te toveren? Mijn stem krijgen ze niet. Ook jij krijgt ze niet, Siegfried. Ik zal u iets zeggen. Als ik vroeger een examen moest afleggen, kreeg ik ook maar punten als ik bewezen had dat ik de leerstof kende. Jij hebt al 30 jaar bewezen dat je een goed journalist bent, daarvoor geef ik u, in mijn hoedanigheid van Tijdelijk Professor Die Belooft Nooit In De Politiek Te Stappen, 19 op 20, maar vraag mij niet om u mijn vertrouwen te geven als politicus, want dat heb je nog niet verdiend.

Och, geef het toe, het is welletjes geweest na 30 jaar hard labeur en lastige interviews op de VRT. Niet alleen voor u, ook voor uw bazen op ’t zevende verdiep van de staatsomroep. Er lag waarschijnlijk zelfs al een aanlokkelijk voorstel in de bureaulade van de gedelegeerd bestuurder om u te laten genieten van uw oude dag. Maar je was nog niet klaar om dag in dag uit in uw zetel te zitten met een dekentje over uw knieën. Je wilde proeven van de andere kant, waar de échte macht zit, dat is het. En het ziet er goed uit, want uit de laatste peilingen blijkt dat de N-VA de grootste partij van Vlaanderen wordt. Straks word je nog minister. Ik hou mijn hart al vast, want naar ’t schijnt ben je voorstander van een toetreding van België tot Nederland, onder het gezag van het Nederlands Koningshuis. Siegfried, denk in het vervolg beter na voor je zo’n dingen zegt. Als je ooit een toespraak geeft en je zegt zoiets luidop voor een grote massa, dan begint er gegarandeerd iemand in het publiek heel luid te schreeuwen. En dan weten ze bij de Nederlandse koninklijke familie wat ze moeten doen: LOPEN!

Schrijver: Johan De Smet, 9 mei 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 59 stemmen 683Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)