Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Domineeszoon met dropdochter presenteert

Wat zal Pinksteren mij, hardop in zichzelf pratende binnenpretbreker, brengen? Ik voorzie contact met mijn eigen parochie, die van murmeldichters in zijbeuken. Ik ga naar de bundel-presentatie van/door dichter Paul Roelofsen. ‘De dame en de vrouw’, echt een titel voor een vrouwenman. Het is geen toeval achteraf dat hij opgroeide als enige zoon tussen vier zusters.

Op tweede pinksterdag 24 mei 2010 treedt de domineeszoon uit de coulissen. Kan het passender dan op het Feest van De Heilige Geest? Ik zal plaats nemen tussen fulltime amateurs al dan niet met klimpotenties naast gestolde professionelen met naambordjes op revers verkregen uit donaties door verheven stichtingen. Die laatste horscategorie bestaat uit enkelingen voor de glans naar buiten: het binnenterrein van het BG - voormalig Binnen Gasthuis. Waar hooligans van universiteit en gemeente de middeleeuwse kloosterroute willen verbouwen. De vooruitgang is slopend, eerst het hart eruit. Een actueel tussendoortje hoort erbij.

Kortom, het hangt in de lucht en er valt een poëziebundel vrij. Van de gerenommeerde nachtbraker Paul Roelofsen. Betrouwbaar als een porder waakt hij over slapend Koedijk. In zijn selectiebeleid werd hij door een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau groen gevinkt en bij KB geaccordeerd. Jos van Hest is zijn naam, voordrager dichter en leermeester en in dier voege reeds verheven. In de noblesse des spiritualités éternelles. Pour des enfants en des adultes. Nu ook Staatscourant.

Paul is geboren in Harlingen, Friesland. Hoewel zijn vader wegens overspel met afbreukrisico’s daarna steeds elders werd beroepen. Een vrouwengek volgens Paul, die het – gezonde geest in gezond lichaam - daarom zelf zocht in de gymnastiek. Gaf daarin les, maar schreef later ook reisreportages voor Trouw. Waarna hij de poëzie in zweefde. Wij hebben plezierig contact. Ik mocht verscheidene malen met hem optreden. Ook zijn dochter is mij bekend. Jong nog maar al verzot op drop. Is zij aanwezig, dan komt zij naast mij zitten. Ik heb altijd rolletjes.

Verstandige mensen houden van mij niet behalve afstand. Dat is met Paul wel anders. Een uiterst beminnelijk mens waarin vele surprises schuilen. Bij voorbeeld telepathie. Hij en zijn zwager, wijlen August Willemsen de beroemde Pessoa-vertaler, doorkruisten per motor het Iberisch Schiereiland. Tegelijkertijd maar los van elkaar in jaren zestig. Paul reed dan August klem waar en wanneer hij maar wilde. Bij voorbeeld in Sevilla of een Portugees gehucht. Op gevoel!

Het wordt leuk, alleen al om de gezelligheid. Met Cartouche de dichtende labradortrimmer en de hallucinogene klinkstoter Vianen uit Eindhoven. Anna uit Geldermalsen die met Frans kartelmes gedichten fileert. De Brabantse monnik Ghijze die declameert met pianola. Simon de jonge tachtiger met gedragen lokken. Sas die leest en schrijft op de IJssellinie. Maria van de Linge met huiduitslag bij name dropping. Enzovoort, allemaal lijfelijk publiek.

De driehoeksverhouding John Loes Jaco gaat echter voor de meeste aandacht.
John, ‘Mr. Hernehim’, was ongelukkig in zijn personeelsbeleid voor zijn hoogwaardige literaire site. Hij benoemde Loes, teder dichtend tot ontroerend toe, schone slaapster en verloofd met marmerkoning Jaco, tot zijn redacteur. Dat ging tijden goed tot zijn markante persoonlijkheid haar vrijersverkeer met Jaco in de weg ging staan. Zij durfde de confrontatie niet aan om zijn natuurlijk overwicht. Jaco de Zwitser hield zich naar men aanneemt stokend op de achtergrond. Tot Loes aangenomen werd bij de Nynade-redactie achter Johns rug om. Die toen ontplofte. Sindsdien zijn de literair verantwoorde boutades niet uit de lucht. Zijn ze samen, dan alle drie opgewonden zwijgend met pleisters op de mond.
John fotografeert al na grondige reorganisatie schalks verder. Nog steeds weet hij slechtziend met zijn camera onbeholpen in decolletés op podia te duikelen. Liefhebber van Russisch roulette zegt Jaco – waar dat opslaat is onduidelijk.

Hoe dan ook – kom ook, daar gebeurt wat. Jos van Hest spreekt met Paul. Die voorleest begeleid door saxofonist Arthur Heuwekemeijer.

Perdu – Kloveniersburgwal 86, Amsterdam 24 mei om 16.00 uur.


Zie ook: http://eerder.meandermaga.../dichters/dichter.php?txt=3847

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 22 mei 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.6 met 9 stemmen 721Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)