Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oliedom

Dat de P in BP voor ‘Prutsers’ staat, staat nu wel als een boorplatform boven water. Achtendertig dagen hebben ze erover gedaan om het olielek in de Golf van Mexico iet of wat te dichten. Akkoord, niet simpel op een diepte van 1,5 km, maar toch, van mij zullen ze geen telefoontje krijgen als ik ooit met een lekkende badkamerkraan zit.

Miljoenen liters ruwe olie in zee, kostbare fauna en flora naar de haaien, om nog te zwijgen van het staaltje amateurisme dat BP de laatste weken heeft laten zien. Wat ze allemaal niet geprobeerd hebben om dat olielek te dichten. Eerst wilden ze een omgekeerde trechter op de lekkende olieleiding monteren, maar die poging was al even snel mislukt als bedacht. Onderweg naar de bodem van de oceaan botste de trechter tegen een obstakel waardoor die zelf lek sloeg. Daarop dachten de grote bazen: ‘Wacht eens, als wij in onze weinige vrije tijd gaan golfen, slaan wij toch de ene golfbal na de andere in het water, noem het nonchalance, liever dan onkunde, maar misschien moeten we van de Golf van Mexico ons nieuwe speelterrein maken?’ En dus propten ze een mengsel van golfballen en kapotte autobanden in het gat van de olieleiding. Zonder succes.
Omdat het allemaal wat lang begon te duren en het imagoverlies van BP groter dreigde te worden dan de olievlek aan het wateroppervlak, besloten ze om de olie in brand te steken. Maar die zwarte rook was alleen maar olie op het vuur voor de milieuactivisten die ondertussen in hun schuilkelder groen waren geworden van woede en dus besliste BP vorige week om met vliegtuigen in het geniep ‘Corexit’ over de vlek te spuiten, een bijzonder giftig chemisch bestrijdingsmiddel dat in het beste geval hoofdpijn en misselijkheid veroorzaakt, in het slechtste een tumor. Allemaal in de hoop dat de olie in deeltjes zou breken, sneller zou verdampen en de wereld zou zien dat het al bij al nog meeviel. Er zijn nu al sporen van chemicaliën gevonden bij oesters en andere schaaldieren. Tot daar het tijdperk van de oester als afrodisiacum. Voortaan krijg je er hoofdpijn van, in plaats van zin.

Obama vond intussen dat het de spuigaten uitliep en begon een partijtje moddergooien met BP. Hij eiste dat de oliemaatschappij volledig zou opdraaien voor de kosten van de opruiming en dat ze bij elke actie verantwoording zouden afleggen aan de regering. Met verantwoording vul je geen lek, dachten ze bij BP, maar misschien wel met modder. En zo geschiedde: donderdag werden tonnen modder in de olieleiding gepompt. Volgens de eerste berichten zou het lek nu gedicht zijn, voorlopig toch. Nu nog dichtmetselen met cement (drie delen zand, 1 deel cement) en klaar is Kees.

Terwijl ze 38 dagen geleden beter Dick Advocaat in dat lek hadden gepropt. Die zocht toen toch net een grotere uitdaging dan onze Belgische Pottenstampers nog langer voetballes te geven.

Schrijver: Johan De Smet, 30 mei 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.9 met 66 stemmen 705Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)