Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Natuur en de stad

Ik woon in de stad. Ik ben geboren in een stad en zal er mijn leven lang in blijven wonen al verlang ik met tijd en wijlen naar de stilte van de natuur.

Lange wandelingen kunnen maken die starten bij mijn eigen huis van waaruit ik meteen een mooi gebied in loop staat nummer één op de lijst. Maar een goede tweede plaats wordt ingenomen door het leven in een buitenlands dorp waar ik de wind in de bomen hoor, de regen ruik voordat hij valt en waar dieren van allerlei pluimage mijn pad kruisen.

Toch is de natuur ook in de stad. Natuur laat zich niet zo gemakkelijk wegjagen. Het bezit de intelligente kracht van aanpassing. Zo weten we dat vogels zich niet alleen in bomen nestelen.

Bij ons in de straat waar oude, hoge herenhuizen staan, heeft zich onder een daklijst een nest kauwen verschanst. We kennen de geluiden die ze maken. Het krassen dat de moeder dan ook op een ochtend deed viel op. Mijn buren en ik stonden in een mum van tijd buiten, wijzend en starend naar boven, ons afvragend wat er loos kon zijn. De moeder wipte onrustig van auto naar auto, van daklijst naar balkon. Toen ik de straat aftuurde zag ik de oorzaak van haar paniek. Een dood jong lag tussen geparkeerde auto's. Uit het nest gevallen en niet meer tot leven te wekken door zijn moeders stem.

Iemand haalde een stoffer en blik, veegde het diertje op en legde het tussen struiken aan de overkant.
We bleven nog even staan, samen met de moeder rouwend om haar verloren jong. Totdat de moeder was gekalmeerd, en wij ieder ons eigen huis weer betraden.

De stilte keerde terug. De rust daalde weer over de straat.
Omdat ik in de stad woon en ik op de hoogte ben van mijn naaste buren, was ik getuige geweest van een moment dat ik wandelend vaak voorbij ga.
De natuur bevindt zich recht onder mijn dak.

Schrijver: Pauline van Munster, 8 juni 2010


Geplaatst in de categorie: natuur

3.0 met 2 stemmen 2.899Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)