Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tuinen we er weer in?

Het WK voetbal gaat beginnen. Het manvolk verschanst zich met een krat pils bij de hand achter de tv. Als Oranje scoort stijgt een massaal gejuich op uit de wijken. ‘We’ staan voor. We liggen op ramkoers. We gaan de gouden beker ophalen.
Waar is dat nationaal optimisme toch op gebaseerd?
Zijn ‘we’ inderdaad zo arrogant?

In 1974 dachten we dat we de beste waren. Holland had nog nooit het WK gewonnen maar niemand twijfelde eraan: de mannen van Rinus Michels speelden het mooiste, het meest aanvallend, en ze waren de beste, de leukste, de sympathiekste…
In de finale troefden de Duitsers ons af.
In 1978 kwamen we weer erg ver. Notabene zonder Johan Cruyff en Michels moest gastland Argentinië eraan te pas komen om de Hollandse leeuw te temmen.
Maar - zo klonk het na afloop - we waren beter. En als Rensenbrink niet tegen de paal had geschoten maar erin…

Als dit, als dat….

Wij verliezen liever met mooi voetbal dan dat we winnen terwijl de tegenstander beter was. En als we winnen dan moet het ook met een nulletje of drie, vier zijn. Minstens. En liefst zien we aanvallend spel waarin we meer kansen creëren dan de tegenstander.
Oké, leuk allemaal. Maar dat vreet dus energie. Energie die je in een lang toernooi moet bewaren voor de slotronden.
Neem een voorbeeld aan Italië en Duitsland, beste Oranje mensen.
In de uitzwaaiwedstrijd won Nederland met 6-1 van Hongarije. Het was een vriendschappelijk duel maar Oranje ging tot het gaatje. Onze sterspeler Arjen Robben viel dan ook geblesseerd uit. Frankrijk verloor zijn uitzwaaiwedstrijd maar alle spelers bleven fit voor het echte werk.

‘Zijn we er toch ingetuind,’ riep sportcommentator Herman Kuiphof toen de Duitsers 2-1 scoorden tegen Oranje in de finale van het WK 1974. Oranje was – vonden alle Nederlanders – zoveel beter maar trapte in de Duitse val. Ook nu zijn de verwachtingen weer hoog opgeschroefd. Onze concurrenten spelen braaf het spelletje mee en prijzen – de slijmerds – Oranje unaniem de hemel in. Het klepje van hun val vol lof zetten ze wijd open.

Dus gaan de boys van Bert van Marwijk er gelijk vol in vanaf de eerste seconde van de eerste wedstrijd. Gaan ze met mooi pressievoetbal naar de volgende ronde. Hopelijk tuinen ze niet in de val vol lof van de concurrentie. Dan hebben ze later nog wat puf over voor de wedstrijden die er echt toedoen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 11 juni 2010


Geplaatst in de categorie: sport

4.4 met 10 stemmen 274Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)