Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het verhaal van de ezel (1)

Het begon met de gedachte. Tijdens mijn schilderen ervoer ik de beperking van mijn veldezel en fantaseerde over een draaibaar model. Ik wist dat hij bestond; de atelierezel. Mijn gedachten dreven af naar mijn schilderkompanen, wellicht dat zij nog ergens zo'n ding hadden staan.

En zoals de alchemist van Paulo Coelho ons stelselmatig voorhoudt: wanneer je een hartewens uit, dan spant het hele universum samen om hem te verhoren.

Ik fietste langs een dumpzaak die zijn boeltje buiten had gezet. Een uitdragerij gevestigd in dezelfde straat als waar een van mijn kameraden woont. Mijn oog viel direct op de ezel die buitenstond - onmiskenbaar precies dat wat ik zocht.

Het was het begin van een reeks confrontaties die een ongelovige zou betitelen als toeval, maar die voor mij het bewijs leverde dat het universum inderdaad van goede zin is. Wij worden gehoord. En meer nog, wij worden geholpen in onze zoektocht naar het leven van onze legende.

Maar de ezel stond niet zomaar in mijn huis. Het bedrag dat ze vroegen was te hoog voor mijn kleine budget, en uiteindelijke kwamen we op een prijs die eigenlijk te hoog was, maar ik wilde de ezel hebben. Ik liep naar een winkel met tekenbenodigdheden even verderop, ik was er een vaste klant, en vroeg of ik de ezel er even mocht stallen tot na het weekend. Pas dan zou ik een auto tot mijn beschikking hebben en het ding naar huis kunnen vervoeren.
'Is het een grote, bruine ezel?' wees de bevriende winkelmevrouw de hoogte aan.
'Ja,' bevestigde ik, 'precies wat ik nodig heb.'
'Die heeft E. laatst buitengezet. Tenminste, als het dezelfde is.'
E. is mijn kompaan, die de winkel ook vaak bezoekt, en een deur verder woont.
' 't is niet waar,' reageerde ik verbaasd. Het tweede teken werd mij geleverd dat het universum zich toch aardig met de kwestie had bezig gehouden.
'Laten we even gaan kijken,' zei ze. Ze stond al buiten.

wordt vervolgd

Schrijver: Pauline van Munster, 15 juni 2010


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

2.3 met 3 stemmen 678Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)