Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Grafcoup in de hoogste ring

Op welk nieuws moet je varen? Nu al, nog vóór komkommertijd? Wesley is te allergisch voor een hondje met Yolanthe. Koosje mocht geen naam hebben van de Commissaris terwijl een pandabeertje Betty naar de Havixhorst leidde. Of zou Wesley haar hondje bijten? Help.

Iedereen niest. Hooikoorts. Maar om dat te weten moet je bij de Belgen zijn. Daar is dat nieuws! Niks normaal hier. Iedereen is in trance. De boel ligt meer speciaal op apegapen ‘als we zelf spelen’. Zoals vandaag Nederland tegen Japan. Een kinderkruistocht met driewielers op snelwegen zou kunnen. Maar daar is geen tijd voor. Onze kinderen zitten aan lijntjes met oranje proppen in hun mondjes als ze niet stil willen meekijken.

Niet de voetbalhaters en de antichauvinisten. Ze doen gezamenlijk voor als ‘het altruïstisch overschot’. Maar praat me niet van onzelfzuchtig. Laf moe en depressief blijven ze uit ervaring binnen. Met alle ramen open is de publieke lawaaizone nergens te ontlopen. De vuvuzela is er niks bij. Persie tegen de paal staat gelijk aan duizend olifantorgasmen. Flatgebouwen staan te schuddebuiken. Kantoren zijn op voorhand ontruimd. Niet gebouwd op roerige onderdanen slaan ze bij het eerste zweet groen uit.

Alle publieke diensten liggen stil. Maakt niet uit – het beeld regeert. De brandweer blust intern tot het laatste fluitsignaal. Bij melding van inbraken en aanslagen moet je inspreken op de voicemail van het openbare gezag. Kraken staat vrij maar de goesting is nihil. Daarom is er deze weken ook geen kraakspreekuur. Ontruiming van de Amsterdamse moskee ‘dreigt over twee weken’ – als we dan tenminste zijn uitgeschakeld. De dood wordt tot nader order uitgesteld. Hele bejaardenhuizen liggen in katzwijm als Dirkie Kuyt voor open doel mist.

Die oudjes konden in hun tijd Bep Bakhuys, Abe Lenstra en Jan Klaassen via de radio al nauwelijks aan. Maakt niet uit – wie nu sterft heeft op het laatst groots geleefd. Ook de laatste pastoor is aan het scherm gekluisterd. Hij zalft zich trouwens tegenwoordig sowieso een lamme hand. Sinds het H. Oliesel van de paus buiten direct levensgevaar mag.

Gelukkig wordt aan de monarchie nog wel gedacht. Door één ondanks alles wakkere bobo. Burgemeester Bas van Delft tijdens Nederland - Denemarken. De burgervader, voluit Bas Verkerk, wist van orangistische hang naar grandeur. De Duitsers hebben Friedrich der Große, de Engelsen King Alfred the Great enz. Overal hebben ze Groten behalve wij. Dat orangisten daarom sinds lang hopen Willem de Zwijger alsnog te verheffen was bekend. Uit geheime rapporten. Dat ze zijn graf willen openen om hem na te meten ook.

Misschien om hem zelfs te vervangen door een grote Fries – Lange Pier wordt genoemd.
Maar dat zulks tijdens Nederland – Denemarken zou kunnen gebeuren.. Om dat te bedenken moet men een groot licht zijn. Burgemeester Bas is dat. Hij stond op wacht en had een heterdaadje. In de zevenentwintigste minuut. Wesley Sneijder passt slapjes op Bommel. De Denen onderscheppen. Voorzet volgt, de lange superspits Bendtner kopt zuiver keigaaf in. Maarten vangt met tegenwoordigheid van geest de bal.

Juist op dat moment hoort Bas onder de Nieuwe Kerk van Delft geschraap en een uitgesproken luid genies. Dat laatste verraadt het rapaille dat zich had ingesloten! Hij opent meteen de grafkelder. Daar staat een zich NB later voor ‘Willem van Spanje’ uitgevende schenner! Beitel, boor en accu bij de hand. In de Nieuwe Kerk van Delft bij de graftombe van de Vader des Vaderlands.

Na elf minuten in de tweede helft wordt Kroonprins Willem-Alexander ingelicht. Door FIFA-voorzitter Blatter zelf over de grafcoup met goede afloop. In de hoogste ring van Soccer City in Johannesburg. Zichtbaar voor honderden miljoenen. Gerustgesteld glijdt een blijde glimlach gelukzalig over zijn gezicht.
Voor wie het nog niet wist: daarom dus.


Zie ook: http://www.weeronline.nl/...uropa/Hooikoorts-Nederland/135

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 19 juni 2010


Geplaatst in de categorie: wereld

4.7 met 6 stemmen 364Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)