Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sabbelkus

----------------------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.

Onderstaande column is op 7 juli 2010 geplaatst door George Knottnerus

-----------------------------------------------------------------------------------------------------Bij de begroeting gebeurt het. En bij het afscheid herhaalt het zich. Eén, twee, drie, en er zijn zelfs mensen die vier keer kussen. Is dat nou zo erg? Wat is er leuker dan omhelzen? Maar bij een grote kring kuskandidaten, laten we zeggen een stuk of dertig, moet je oppassen. Dertig maal drie bij aankomst plus dertig maal drie bij vertrek maakt toch al gauw 180. We bevinden ons dan in de gevarenzone.
De tedere kus wordt routineklus.

Het was een mooi dagje Scheveningen. Voldaan maar bekaf zoek ik ’s avonds naar een uitspanning om wat te eten. Bij een family-restaurant staan vijftien mensen braaf te wachten totdat er een tafeltje vrijkomt. Een digitaal scherm nodigt me uit om, als zestiende in de rij, aan te sluiten. De tijd kan gedood worden met het kijken naar een talkshow over het WK. Wegwezen, denk ik, daar hebben we geen zin an. Een lange slentertocht begint. Hier is alles bezet, daar zijn de prijzen onbetaalbaar.

In je kindertijd stapte een tante op je af om je een vette kus te geven. ‘Geef tante Jet eens een kusje.’ Nou dat viel niet mee als ze vieze tanden had. Of lippen vol spuug. Maar goed, op zich mocht je het mens en het was voor een goed doel, dus sloot je de ogen en deed het. Twee seconden doorzetten en daarna stiekem afvegen. Stel je voor dat je nu kind bent en je zou vier zoenen krijgen van zulke lippen. Dat is toch andere koek.

Eindelijk vind ik wat lege tafeltjes in een tent aan de boulevard. ‘Wilt u wat drinken?’ vraagt de serveerster poeslief.
‘Wat eten graag.’
‘Dan kunt u naar het andere gedeelte, dit is drinken.’ Haar uitgestoken hand volgend zie ik een stuk of twintig mensen staan wachten op een plekje.

Fanatiekelingen zien elkaar voor de eerste keer van hun leven en huppetee ze kussen elkaar vier keer. Één kus is toch ook mooi? Nou ja, twee dan. Maar je komt in de problemen want het is not done. Hoe gezelliger, hoe meer kussen. Vrouwen zijn helemaal de klos. Iedereen kust ze eindeloos en zij moeten dat bij iedereen terugdoen. Als man geef je andere mannen geen kus. Hoewel, dat raakt ook al aardig ingeburgerd. Maar dan Spanje. Daar houden ze de wang tegen de wang van de ander gedrukt. Vervolgens maken ze met de lippen bliksemsnel vier zoenbeweginkjes zonder de wang weg te halen. Een sabbelkus eigenlijk. Behalve voetbalculturen zullen ook kusculturen op elkaar clashen, aanstaande zondag in de WK-finale.

Bij een jazz grillbar lijkt het gezellig en zijn er zowaar wat lege plekken. Eenmaal binnen sta ik midden in een druk gezelschap. Een soort receptie en iedereen staat elkaar te zoenen. Een dame met shawl en oranjegestifte lippen stapt recht op me af en zegt: ‘ik ga ervan deur, het was reuze ge-zal-lig’. Wegwezen. Achter me hoor ik haar mis smakken. De maaltijd sla ik maar een keertje over.
Ben benieuwd wie wint zondag.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 29 juni 2020


Geplaatst in de categorie: lichaam

4.8 met 8 stemmen 816Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)