Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De vreugde van Vlaanderen

Als je de mening mag geloven van de deskundigen was Oranje de schande van het WK-voetbal. Johan Cruyff vond ze slecht en hard spelen. Jan Mulder vond het helemaal niets. Hugo Borst vond dat we verplicht zijn aan de wereld om mooi voetbal te spelen.
Wat een azijnzure en onterechte kritiek!

Deskundigen – o.a. Co Adriaanse - voorspelden voor het WK dat Nederland nooit wereldkampioen kon worden, want ons land met z’n 16 miljoen inwoners kan nooit opboksen tegen voetbalgrootmachten als Brazilië en Duitsland. Ze moeten erg in de rats hebben gezeten de afgelopen weken.
Intussen komt Oranje steeds een ietsepietsie dichter bij wereldgoud.

Oké, het lukte dan niet door een goal van Iniesta in de 117e minuut. Maar ze weten ook: Oranje had wel degelijk kunnen winnen. Ondanks die trauma-finales uit de jaren ’70 en die Duitse helderziende inktvis die zich stevig tussen de Oranje-oren hadden genesteld.

Hard spel? Zeker, soms over de schreef. Maar ook de Spanjaarden deden alles om onze aanvallers af te stoppen. En zijn Cruyff en Mulder vergeten dat Oranje in de jaren zeventig nog veel harder speelde? En dat er toen maar 24 landen aan het WK meededen in plaats van de 32 van nu?

Het Oranje van Bert van Marwijk leverde een betere prestatie dan het Oranje van Rinus Michels. En dat elftal stond niet na afloop in een erehaag voor de winnaars om ze te feliciteren. Nog nooit vertoond na een verloren WK-finale! Evenals de juichende massa’s in Amsterdam afgelopen dinsdag om de Oranjeselectie te bedanken - 700.000 mensen op de been, niet één incident.

Klagen over het geluk dat Nederland gehad heeft of het harde spel….dat de buitenlandse pers - vooral de Engelsen - dat zou doen kon je verwachten. Ze zijn jaloers en kunnen nog steeds niet geloven dat zo’n op papier matig elftal zo ver kwam. Dan moet er wel een luchtje aan zitten.
En dan de Belgen. Onze goedlachse Zuiderburen, wereldkampioenen in valse bescheidenheid en Tien voor taal. Ze vinden dat Nederland zich maar aanstelt met die Oranjegekte. Nee, zij zijn tenminste nuchter als het over voetbal gaat. Ik verheug me erop wat er gebeurt als de Vlamingen in de finale staan van het WK van 2046. Als zij onder leiding van de achterkleinzoon van Raymond Goethals in een sinistere schoppartij de Walen verslaan. Zullen we meemaken dat het verdriet van België voor eeuwig omslaat in de vreugde van Vlaanderen.

Maar dat iconen als Cruyff en Mulder zich aan Oranje afkraken bezondigen is beneden alle peil.
De Bert van Marwijk boys hebben het maximale uit hun mogelijkheden gehaald. Ze bereikten op een haar na hun ongelofelijke missie.
Eindelijk heeft ons volk weer eens wat anders gezien om op te focussen. Geen intern geruzie. Geen Grote Ego’s maar we doen het samen. De burgers en politici trekken zich eraan op. We kunnen wel degelijk een eenheid zijn – een team in de ware zin van het woord. Bertje bedankt.
Het voelt goed om na 28 jaar weer eens vice-wereldkampioen te zijn!


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 16 juli 2010


Geplaatst in de categorie: bedankt

2.6 met 17 stemmen 498Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)